1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Šef Folksvagena mora da ode!

22. septembar 2015.

Nakon što je otkriveno da je Folksvagen u SAD manipulisao testove o izduvnim gasovima, na meti kritika našao se šef koncerna Martin Vinterkorn. Njegova ostavka je neizbežna, smatra Tomas Nojfeld.

https://p.dw.com/p/1GaNP
Deutschland, Martin Winterkorn
Foto: picture-alliance/dpa/U. Deck

Kada je u proleće ove godine Ferdinand Pijeh hteo da „sruši“ šefa Folksvagena, za Martina Vinterkorna (naslovna fotografija) bilo je jasno: on neće dozvoliti da ga proteraju iz koncerna. Tako se bar moglo čuti iz centrale firme u Volfsburgu. Taj 68-godišnjak se borio i – pobedio je. Pijeh se povukao iz Nadzornog odbora, a Vinterkorn je delovao moćnije nego ikada. Danas je to istorija. Bez obzira na to koliko je on lično znao o manipulacijama testova u SAD, Vinterkorn u svakom slučaju snosi odgovornost. Niko više ne simbolizuje Folksvagen od aktuelnog šefa koncerna Vinterkorna.

Afera se u međuvremenu širi. Političari svih stranaka zahtevaju njeno razjašnjavanje i lične posledice – čak je zatražen i „Aktuelni sat“ u Bundestagu. To samo pokazuje koliko je taj svetski koncern važan za Nemačku i generalno za ugled automobilske industrije.

U sredu (23.9.) sastaje se moćno Predsedništvo Nadzornog odbora Folksvagena. Jedina tačka dnevnog reda te krizne sednice jeste: posledice skandala. Članovi Odbora žele da vide činjenice i čuju jasne reči od šefa koncerna. A kako te Vinterkornove reči zvuče? „Da, lagali smo i varali. Ne, ništa nisam o tome znao, iako sam rekao da ću se lično pobrinuti oko poslovanja u SAD.“ Ali on upravo to nije dobro uradio. Velika igra u kojoj je on bio najmoćniji šef autoindustrije, za Vinterkorna je završena.

Tragično za inženjera Vinterkorna

Neufeld Thomas Kommentarbild App

To je tragedija za inženjera koji je pomalo dosadni koncern iz Donje Saksonije odveo na sam svetski vrh. Niko ne zapošljava toliko radnika, niko ne proizvodi toliko vozila, niko ne beleži veći promet. Sada je međutim, tom gigantu teškom 200 milijardi evra potreban novi početak, kako bi koncern s novim rukovodstvom mogao da ostane na vrhu liste najvećih i najprofitabilnijih proizvođača automobila.

Uprava i Nadzorni odbor moraju brzo da donesu odluku. U igri je dobar glas celokupne nemačke automobilske industrije, a od njega zavise stotine hiljada radnih mesta širom sveta.

Veliki deoničar Ferdinand Pijeh sada verojatno s osmehom iz Salcburga prati razvoj situacije. On je na kraju krajeva još u aprilu hteo da sruši Vinterkorna, između ostalog i sa argumentom da šef koncerna ne uspeva da kontroliše poslovanje u SAD. Tu je Fedinand Pijeh očigledno bio u pravu.