1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Pravosuđe

Kraj prava na abortus?

4. maj 2022.

Američki Vrhovni sud blizu je odluke o ukidanju prava na abortus, navodi dnevnik „Politiko“. U nacrtu većinskog mišljenja navedeno je da sud želi da poništi osnovnu odluku iz 1973. godine.

https://p.dw.com/p/4Amgw
„Pravda razmišlja“ ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu
„Pravda razmišlja“ ispred Vrhovnog suda u VašingtonuFoto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Većina sudija Vrhovnog suda navodno se izjasnila za to da u Sjedinjenim Državama bude ukinut nacionalni zakon o abortusu – proizlazi iz poverljivog nacrta izveštaja sudije Semjuela Alita, a prenosi dnevnik „Politiko“. To bi značilo da bi presuda „Rou protiv Vejda“ iz 1973. godine bila poništena. A ako ona bude poništena, svaka američka savezna državi bila bi slobodna da odluči da li će da ograniči pravo na abortus ili neće.

-pročitajte još: Pravo na abortus: tema koja polarizuje Evropu

U slučaju „Rou protiv Vejda“ Vrhovni sud je presudio da je pristup abortusu ustavno pravo svake žene. U slučaju „Planirano roditeljstvo protiv Kejsija“ iz 1992. sud je zagarantovao pravo na abortus dok fetus ne može da preživi van materice. Obično je to slučaj između 22. i 24. nedelje trudnoće.

Kako prenosi „Politiko“, navodno je to napisano u saopštenju, podeljenom sudijama Vrhovnog suda početkom februara. Nije poznato kako je sadržaj ovog poverljivog dokumenta procurio u javnost.

Odmah nakon što se saznalo za navodni nacrt presude, stotine zagovornika prava na pobačaj protestovalo je pred Vrhovnim sudom
Odmah nakon što se saznalo za navodni nacrt presude, stotine zagovornika prava na pobačaj protestovalo je pred Vrhovnim sudomFoto: Elizabeth Frantz/REUTERS

„Nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno“

U dokumentu koji je objavio „Politiko“ citira se sudija Alit koji je rekao: „Ustav se ne odnosi na abortus i nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno nijednom ustavnom odredbom.“ Još nije jasno da li taj poverljivi nacrt predstavlja i završnu reč suda, a ne zna se ni kako je taj dokument dospeo do novinara. Odluka Vrhovnog suda neće biti konačna sve dok ne bude objavljena, što se očekuje u sledeća dva meseca.

U iščekivanju odluke Vrhovnog suda, nekoliko američkih saveznih država u kojima su na vlasti konzervativci već je donelo strože zakone o abortusu. U Teksasu je tako prošlog septembra na snagu stupio tzv. Zakon o otkucajima srca. On zabranjuje abortuse od otprilike šeste nedelje trudnoće.

zi (tagesschau/spiegel)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.