1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Priroda i životna sredinaNemačka

Čepovi i plastične flaše u EU: ubuduće samo nerazdvojni

Aleksander Dalmus BR
3. jul 2024.

Retko koja direktiva EU je toliko iznervirale građane. Zašto su plastične flaše i čepovi nerazdvojni? U Nemačkoj je od ove srede (3. jul) to obavezno. Cilj je da se smanji količina plastičnog otpada i zaštiti okolina.

https://p.dw.com/p/4ho9H
I živeli su nerazdvojno do kraja...
I živeli su nerazdvojno do kraja...Foto: Robert Michael/dpa/picture alliance

Zašto uopšte takvi čepovi?

Da li ste možda u poslednje vreme pokušali da otkinete čep od plastične flaše za jednokratnu upotrebu, na primer od flaše vode ili nekog gaziranog pića? Ali niste uspeli? Čep je tvrdokoran i ne može da se makne. Za to postoji razlog. Ne radi se o proizvodnoj greški, već o direktivi Evropske unije u vezi sa plastičnim otpadom. Trogodišnji prelazni period je prošao, od sada su takvi čepovi obavezni.

O čemu se radi?

Do sada su proizvođači tu direktivu sprovodili u praksi dobrovoljno, neki su već (postupno) prešli na novi sistem u svom proizvodnom procesu. Od jula ove godine to je obavezno. Naime, sve plastične flaše za jednokratnu upotrebu (do tri litra) moraju da imaju čep koji je povezan s bocom i nerazdvojan od nje. Bez obzira da li se radi o vodi, Koka koli, limunadi ili mleku. To je deo paketa mera koji je Evropska unija usvojila još 2019. Cilj je smanjenje količine plastičnog otpada.

Koliko plastičnog smeća proizvode domaćinstva?

Da li je moguće vratiti flašu bez čepa?

U Nemačkoj se kaucija plaća praktično na sve plastične flaše za jednokratnu upotrebu, ali automati za vraćanje kaucije (pre)uzimaju i boce koje nemaju čep. Istraživanje EU pokazalo je da u prirodi veoma često završe upravo plastični čepovi, recimo na plažama Severnog mora. Da li je „problem plastičnih čepova“ u Nemačkoj izraženiji nego u nekim drugim evropskim zemljama? To nije do kraja jasno. Po prema stručnih udruženja, u Nemačkoj potrošači vrate otprilike deset odsto boca s kaucijom koje su bez čepa.

Ipak više (a ne manje) plastike?

Još pre usvajanja direktive Evropske unije pre pet godina mogle su se čuti oštre kritike od strane proizvođača pića. Sudeći po rezultatima jedne studije čiju izradu je naložilo Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korišćenja čepova koji su čvrsto pričvršćeni na flaše, čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu. Osim toga, prelazak na novu proceduru u proizvodnom lancu znatno poskupljuje taj proces, posebno za srednje velika preduzeća.

Plastika koja to nije – ekološki izum iz Mađarske

„Ne skidaj me“

Iako neki proizvođači poput Koka kole na čepovima imaju poruku „Ne skidaj me“, ti novi čepovi (tethered caps) na društvenim mrežama među potrošačima izazivaju mnogo besa. Žale se i udruženja potrošača. Mnogi se slažu da ti pričvršćeni čepovi smetaju prilikom konzumiranja pića. Ali, sličnih protesta bilo je i svojevremeno prilikom uvođenja poklopaca na limenkama koje je prilikom otvaranja pića trebalo „gurnuti“ u limenku (stay on). Danas je sasvim normalno da se takvi poklopci na limenkama ne odvajaju i ne bacaju posebno. Za pretpostaviti je dakle da će i nerazdvojni čepovi na plastičnim flašama za jednokratnu upotrebu takođe biti samo stvar navike.

priredio: S.Matić