1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

جشن نوروزی کردهای ترکیه با تدابیر امنیتی شدید

۱۳۹۶ فروردین ۱, سه‌شنبه

مراسم نوروزی در ترکیه و آن هم در مهم‌ترین شهر کردنشین این کشور، امسال در سایه تنش بین کردها و دولت ترکیه برگزار شد . صدها تن از نیروهای انتظامی ترکیه تامین امنیت جشن نوروزی دیاربکر را برعهده داشتند.

https://p.dw.com/p/2ZgiZ
Kurdistan Diyarbakir Kundgebung Neujahrsfest Öcalan Anhänger
گردهمایی نوروزی کردها در سال ۲۰۱۵ در دیاربکرعکس: picture alliance/epa/S. Suna

کردهای ترکیه روز سه شنبه (دوم فروردین / ۲۱ مارس) به صورت رسمی عید نوروز را در مرکز شهر دیاربکر جشن گرفتند. کردها دسته دسته به این مراسم آمده بودند و پرچم  "حزب دموکراتیک خلق‌ها" حزب نزدیک به کردها را در دست داشتند.

بیشتر بخوانید: تظاهرات علیه ترکیه در راهپیمایی نوروزی کردهای آلمان

شعار اصلی مردم "نه به همه‌پرسی تغییر قانونی اساسی" بود. همه‌پرسی که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه خواستار برگزاری آن در ۱۶ آوریل ۲۰۱۷ شده است. بر اساس تغییر قانون اساسی نظام پارلمانی این کشور به نظام ریاست جمهوری تغییر خواهد یافت. اگر طرفداران همه‌پرسی پیروز شوند، رئیس جمهور این کشور اختیارات بی‌حد و حصری به‌دست خواهد آورد.

در مراسم نوروزی امسال کردها تصاویر عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) هم مشاهده می‌شد. دولت ترکیه حزب کارگران کردستان ترکیه را مسئول سوءقصدهای مرگبار و تروریستی این کشور می​داند. پ‌ک‌ک از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا نیز به‌عنوان یک جریان تروریستی شناخته می‌‌شود.

در مراسم دیاربکر ترانه‌ها و نوای موسیقی کردی با شعارهایی که مردم برای آزادی اوجالان سر می‌دادند، قطع می‌شد. در طول جشن، برگزارکنندگان مراسم، از مردم می‌خواستند از تبلیغاتی که به نفع پ ک ک تلقی شود، پرهیز کنند.

برگزاری مراسم نوروزی در سایه همه پرسی

Türkei Kurden feierrn Nouruz Neujahrsfest in Istanbul
مراسم نوروزی کردها در استانبول ۲۱ مارس ۲۰۱۷عکس: Getty Images/C. McGrath

عبدالله اوجالان، رهبر حزب کارگران کردستان ترکیه حتی در زندان هم پیام نوروزی می‌فرستد. او از جمله در پیامی که در مراسم نوروز۲۰۱۵ در شهر دیاربکر خوانده شد، خواستار پایان گرفتن مبارزه مسلحانه میان شبه‌نظامیان کرد و نظامیان دولت ترکیه شده بود.

بیشتر بخوانید: ترکیه آلمان را به "رفتار غیرصادقانه" متهم کرد

اوجالان در آن زمان از هواداران خود خواسته بود روند صلح با نیروهای دولتی را که دچار وقفه شده دوباره فعال کنند و به مبارزه مسلحانه با دولت ترکیه خاتمه دهند. اوجالان حزب پ ک ک را فراخوانده بود که راه گذار صلح‌آمیز و دموکراتیک از مناقشه کردها با دولت ترکیه را هموار سازد.

اما این آرزوی رهبر پ‌ک‌ک حاصل نشد. بین کردها و دولت اختلافات شدیدی بروز کرد و این مناقشه ادامه هنوز هم ادامه دارد. تا به حال و طی درگیری ‌های طولانی بین پ‌ک‌ک و ترکیه، بیش از ۴۰ هزار نفر جان خود را از دست داده‌اند.

اوضاع به‌ویژه بعد از کودتای نافرجام در  ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶ در ترکیه بدتر شده و بسیاری از اعضای حزب دموکراتیک خلق‌ها حزب نزدیک به کردها دستگیر شده‌اند. هم اکنون سران این حزب در زندان به‌سر می‌برند. حزب دمکراتیک خلق ها اگر چه با حزب کارگران کردستان ارتباط دارد ولی طرفدار پایان یافتن درگیری‌های خونین در ترکیه است.

بیشتر بخوانید: اوجالان کردها را به صلح با دولت ترکیه فراخواند

در پیام نوروزی رهبران زندانی این حزب در دیاربکر آمده است که آنها مبارزه برای استقرار صلح را ادامه خواهند داد.