1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

"احضار روح" رفسنجانی برای داوری میان مطهری و سردار مقدم‌فر

۱۳۹۵ اسفند ۷, شنبه

بازگویی مجدد ماجرای "دخالت" سپاه در انتخابات ۸۴ به درگیری ‌لفظی میان نایب رئیس مجلس و مشاور فرمانده سپاه انجامید. ادعای مطهری با استناد به سخنان رفسنجانی در رابطه با "محکومیت برخی از نظامیان" واکنش سپاه را در پی داشت.

https://p.dw.com/p/2YGB5
علی اکبر هاشمی رفسنجانی
علی اکبر هاشمی رفسنجانیعکس: Getty Images/AFP/A. Kenare

کشمکش بر سر نقش سپاه پاسداران ایران در پیروزی محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۴ به دعوای لفظی میان علی مطهری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و حمیدرضا مقدم‌فر، مشاور فرمانده کل سپاه انجامیده است.

ابتدا مطهری در رابطه با تقلب انتخاباتی توسط سپاه پاسداران گفته بود، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در این زمینه اقدام قضایی کرده و ۱۱۰ تن از فرماندهان سپاه نیز محکوم شده بودند. مطهری به نقل از رفسنجانی اظهار داشته بود: «ما دیدیم اگر بخواهد حکم اجرا شود خیلی برای نظام بد می‌شود و گذشتیم.»

مقدم‌فر به این اظهارات مطهری واکنش نشان داد و گفت: «به نظر می‌رسد کار آقای علی مطهری بعد از خلاف‌گویی‌ها و بی‌بصیرتی‌های سابق، به هذیان‌گویی‌های عجیب و غریب هم کشیده شده است».

او سپس از مطهری خواست که نام دست‌کم یک تن از فرماندهان محکوم را اعلام کند.

مطهری نیز متقابلاً از مشاور فرمانده کل سپاه خواست، برای این منظور "روح رفسنجانی را احضار" کند.

بیشتر بخوانید: خاطرات مطهری درباره نگاه رفسنجانی به تقلب در انتخابات

در آخرین موضع‌گیری، مقدم فر به نایب‌رئیس مجلس پاسخ داده است: « ارتباط با اجنه و احضار ارواح جزء آداب منحرفان و رمالان و جن‌گیران است، لذا تعجب می‌کنم که چطور آقای مطهری به این روش‌ها علاقه نشان می‌دهد و دیگران را هم به به‌کارگیری آن ارجاع و سوق می‌دهد.»

او همچنین از مطهری خواسته است، «از رفتار غیرشرعی خود عذرخواهی کند و ارزش‌های اسلامی و شرعی را پای منافع زودگذر سیاسی ذبح نکند و بداند که عاق پدری چون شهید مطهری شدن افتخاری نیست که برای آن چنین به آب و آتش می‌زند.»

تظاهرات علیه نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۸۹
تظاهرات علیه نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۸۹ ، به گفته معترضان در این انتخابات نیز تقلب و تخلف گسترده صورت گرفته است.عکس: Getty Images

انتخابات ریاست جمهوری ۹۶

بحث پیرامون دخالت نیروهای نظامی و شبه‌نطامی در انتخابات، آن هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ نتیجه تجربیات افراد در انتخابات گذشته است که گفته شد، سپاه در شکل‌دادن به نتایج آنها نقشی راهبردی داشته است.

مقامات سپاه تاکنون در این رابطه اظهارات ضد و نقیضی داشته‌اند. در حالی که فرماندهان بلندپایه سپاه مهندسی انتخابات توسط این نهاد نظامی را رد می‌کنند، علی سعیدی، نماینده خامنه‌ای در سپاه می‌گوید: «وظیفه ذاتی ما مهندسی معقول و منطقی انتخابات است».

مجمع روحانیون مبارز نیز در بیانیه‌ای به دخالت سپاه در انتخابات ۸۹ اعتراض کرده بود. در این بیانیه آمده بود که «یک جریان نظامی امنیتی خارج از حدود وظایف خود و با شیوه‌های غیرقانونی، غیر شرعی و غیرانسانی و غیر اخلاقی به مهندسی انتخابات» پرداخته‌ است.

بیشتر بخوانید: اختلافات بر سر نقش سپاه در انتخابات بالا می‌گیرد

مهرماه گذشته رهبر جمهوری اسلامی شخصا وارد صحنه شد و در ابلاغیه‌ای «ورود نیروهای مسلح، قوای سه‌گانه اعم از وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های تابعه آنها، دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی، سازمان‌ها، نهادها و شرکت‌های دولتی و نهادهای عمومی در دسته‌بندی‌های سیاسی و جناحی انتخاباتی و جانبداری از داوطلبان» را ممنوع کرد.

Iran Ali Motahari Parlament Iran
علی مطهری، نایب رئیس مجلسعکس: Isna

در میان نهادهایی که در ابلاغیه خامنه‌ای نام برده شده بودند، تنها واکنش سپاه توجه کارشناسان را به خود جلب کرد. سردار رسول سنایی‌راد، معاون سیاسی سپاه در این راستا اظهار داشت، باید بین فعالیت و دخالت سیاسی با تبیین و روشنگری تمایز قائل شد و مرز میان آنها را مشخص کرد.

سنایی‌راد با تاکید بر اینکه «نیروهای مسلح باید جریان‌شناس، حزب‌شناس، گروه‌شناس و شخصیت‌شناس باشند» اظهار داشت: «چنانچه احیانا تبیین یا روشنگری صورت بگیرد هیچ‌گاه به معنای مداخله و ورود به دسته‌بندی‌های سیاسی نیست.»

بیشتر بخوانید: مطهری: خطر استبداد دینی برای انقلاب‌های مذهبی وجود دارد

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه