منم کوروش، شاه جهان، شاه بزرگ، شاه دادگر
مدير ميراث فرهنگی استان فارس گفته مهمانان نوروزی چهره متفاوتی از پاسارگاد و آرامگاه کوروش خواهند دید. در کتابهای تاریخی از کوروش بزرگ بارها به عنوان پادشاهی منصف یاد شده است.
مدير ميراث فرهنگی استان فارس گفته در نوروز ۹۴، مهمانان نوروزی چهره متفاوتی از پاسارگاد خواهند دید. مصيب اميری از آمادهسازی آرامگاه کوروش و مجموعه پاسارگاد برای مهمانان نوروزی خبر داده است. به گزارش خبرگزاریهای ایران مجموعه پاسارگاد، در ايام نوروز از پر بازديدترين اماکن تاريخی استان فارس است.
آرامگاه کوروش در پاسارگاد
محوطه باستانی پاسارگاد بازمانده از دوران هخامنشیان (قرن ششم تا چهارم قبل از میلاد مسیح) است و در شمال تخت جمشید در استان فارس واقع شده است. آرامگاه کوروش، کاخ بارعام، کاخ دروازه و تل تخت از جمله آثار تاریخی موجود در این محوطه هستند. این مجموعه در فهرست میراث جهانی ثبت شده است.
نمای پاسارگاد از روی تپه تلتخت و بنایی که گفته میشود آرامگاه کمبوجیه فرزند ارشد کوروش است. کمی دورتر ویرانههای کاخهای هخامنشی قرار دارند و در دوردست آرامگاه کوروش پیداست.
روی یکی از ستونهای پاسارگاد این عبارت به سه زبان پارسی باستان، عیلامی و بابلی کندهکاری شده است: «من کورش هستم، شاه هخامنشی».
کوروش بزرگ (کوروش دوم) بنیانگذار و نخستین شاه سلسله هخامنشی بود که حدود ۵۵۰ سال پیش از میلاد، بر نواحی گستردهای از آسیا حکومت کرد. از او در کتب تاریخی بارها به عنوان پادشاهی منصف یاد شده است.
کوروش کبیر سرزمینهای زیادی را فتح کرد اما فرمانروایان سرزمینهای فتح شده را از بین نمیبرد و به آنها اجازه میداد که بر سر کار بمانند. به مردم سرزمینهای فتح شده نیز اجازه میداد به دین و مسلک خود باقی بمانند و اینگونه او توانست بر وسعت قلمرو حکومت خود بیفزاید.
یهودیان در نزد کوروش بزرگ، نقاشی ژان فوکه،۱۴۷۰ میلادی
کوروش پس از فتح بابل (۵۳۹ سال پیش از میلاد مسیح)، یهودیان اسیر و تبعید شده به بابل را آزاد کرد تا به میهن خود بازگردند. کوروش همچنین دستور داد معبد اورشلیم را بازسازی کنند. او همچنین دستور داد اشیای گرانقیمتی را بازگردانند که از معبد اورشلیم ربوده و به بابل برده شده بود.
خیابانی به نام کوروش در اورشلیم
کوروش پس از فتح بابل، دستور آزادی تمام اسیران، از جمله اسیران یهودی را صادر کرد و امکان بازگشت آنان به وطن خویش را فراهم آورد. او همچنین به یهودیان اجازه داد که در سرزمینهای پادشاهی ایران اسکان گزیده و از دین خویش پیروی کنند. به همین دلیل از کوروش، پادشاه ایران زمین، در کتاب مقدس یهودیان بارها به نیکی یاد شده است. در کتاب عهد عتیق، در ۱۹ آیه، نام کوروش ذکر شدهاست.
پرچم کوروش بزرگ
استوانه کوروش (منشور حقوق بشر کوروش)
استوانه کوروش در سال ۵۳۸ پیش از میلاد نگاشته شد. در بخشی از این لوح آمده "منم کوروش، شاه جهان، شاه بزرگ، شاه دادگر". کوروش پس از معرفی خود، توضیح میدهد که چگونه آرامش و صلح را برای مردم بابل و سومر و دیگر کشورها به ارمغان آورد. او بیان میکند که پیکر خدایان را به نیایشگاههای اصلی آنها بازگردانده و نیایشگاههای ویرانشده را بازسازی گرده و مردم اسیر شده در بابل را به میهنشان برگردانده است.
پیش از انقلاب سال ۵۷، محمدرضا شاه پهلوی به مناسبت ۲۵۰۰امین سال تاسیس شاهنشاهی ایران بهدست کوروش بزرگ، جشنهایی به منظور ادای احترام به تمدن، تاریخ کهن ایران و کوروش بزرگ ترتیب داد. در تصویر پرچم کوروش پیداست.
نمایی از بنایی که گفته میشود آرامگاه کمبوجیه فرزند ارشد کوروش است.
نمایی از پاسارگاد
آرامگاه کوروش در پاسارگاد
حضور مهمانان نوروزی در نوروز سال گذشته در کنار آرامگاه کوروش در پاسارگاد
آرامگاه کوروش در پاسارگاد شبهنگام