خالدنبی؛ قبرستانی رازآلود و غیرمعمول در استان گلستان
قبرستان و زیارتگاه "خالد نبی" در منطقهای کوهستانی در فاصله ۹۰ کیلومتری شمال شرقی گنبد کاووس قرار دارد. سیامک ابراهیمی با دوربین خود تصاویری از این مکان تاریخی را ثبت کرده است.
در حدود ۴۰ کیلومتری شمال کلاله در استان گلستان منطقهای وجود دارد که نه در ایران و نه در هیچجای دیگر جهان مشابهاش را نمیتوان یافت، آرامگاه خالد نبی. گفته میشود خالد نبی به عنوان یک مسیحی ارشادگر نسطوری در نواحی جنوبی عربستان میزیسته و ظهور مسیح را پیشبینی کرده بود.
مجموعه قبرستان و زیارتگاه خالد نبی در فاصله ۹۰ کیلومتری شمال شرقی شهرستان گنبد کاووس، ۴۰ کیلومتری شمال کلاله در استان گلستان و شش کیلومتری روستای "گچی سو" واقع شدهاست.
این قبرستان بی شک یکی از قدیمی ترین گورستانهای کشور با سنگ مزارهای بسیار منحصر به فرد و بی نظیر است.
طبق روایات اسلامی، خالد نبی همراه با پیروانش به سمت آسیای مرکزی میگریزد اما در میانه راه در این منطقه توقف میکند. او پس از مرگش همانجا به خاک سپرده میشود. آرامگاه وی سالهاست که به زیارتگاهی برای ساکنان آن منطقه به ویژه ترکمنها تبدیل شده است.
سنگ قبرهای منحصربهفرد و بینظیر این قبرستان تا پنج متر ارتفاع دارند اما قدمت دقیق آنها مشخص نیست.
نمایی از قبرستان خالد نبی
برخی از سنگ مزارهای قبرستان خالد نبی وزنی بالغ بر دو تن دارند. این سنگ مزارها که تعداد آنها به حدود ۶۰۰ عدد میرسد، منظرهای رازآلود را به تصویر کشیدهاند.
عموم سنگ مزارهای خالد نبی بدون کتیبه و نوشتار هستند.
در منطقه خالد نبی کلاله سه زیارتگاه و بقعه نیز وجود دارد.
قبرستان خالد نبی و مجموعههای وابسته به آن در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت ملی رسیده است.
در مورد این مکان اطلاع چندانی در دست نیست. فرم عجیب این سنگ مزارهای ایستاده که کاملا غیرمعمول به شمار میروند، در حقیقت جذابیت اصلی آن است.
نمایی از قبرستان خالد نبی
"هارتموت نیمان" مترجم و راهنمای گردشگری در سفری به این قبرستان گفته است: « این سنگ مزارها که مشخصا تداعیکننده آلتجنسی زنان و مردان هستند، بیش از همه یادآور روشهای سنتی ترکها برای خاکسپاری مردگانشان است.»
طبق یک روایت سنتی محلی، مردم این منطقه پس از مرگ خالد نبی به پرستش خورشید روی آوردند و همین امر موجب میشود تا به عذاب دچار شوند و مردان به سنگ مبدل شدند.
با اینکه این مجموعه در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده اما برای حفاظت از آن هیچ کاری صورت نگرفته است.
افرادی که بارها از این گورستان دیدن کردهاند، از ناپدید شدن تعدادی از سنگ مزارها گفتهاند. سیامک ابراهیمی، عکاس این مجموعه نیز مینویسد: «متاسفانه این گورستان رو به ویرانی است.»