ایران در جام جهانی، از حضور در آرژانتین تا یوزپلنگ تقلبی
ملیپوشان ایران تاکنون موفق شدهاند چهار بار در دور نهایی رقابتهای جام جهانی فوتبال حضور یابند: جام ۱۹۷۸ آرژانتین، جام ۱۹۹۸ فرانسه، جام ۲۰۰۶ آلمان و جام ۲۰۱۴ برزیل. مروری تصویری بر حاشیههای چهار دوره حضور ایران.
جام جهانی ۷۸ آرژانتین
حشمت مهاجرانی سرمربی تیم ملی ایران در رقابتهای جام جهانی آرژانتین در سال ۱۹۷۸ بود. ناصر حجازی، علی پروین، ایرج داناییفرد، بهتاش فریبا، حسن روشن، ابراهیم قاسمپور، غفور جهانی، حسین فرکی و رسول کربکندی از جمله بازیکان این تیم بودند.
جام جهانی ۷۸ آرژانتین
تیم ملی فوتبال ایران با تیمهای هلند، اسکاتلند و پرو هم گروه بود. ایران با نتایج سه بر صفر و چهار بر یک مقابل هلند و پرو شکست خورد و با تیم اسکاتلند به تساوی یک بر یک دست یافت. در این رقابتها ایرج داناییفرد و حسن روشن برای ایران گل زدند.
جام جهانی ۷۸ آرژانتین
مسنترین بازیکن ایران علی پروین با ۳۱ سال سن و جوانترین بازیکن ابراهیم قاسمپور با ۲۱ سال سن بودند.
صعود به جام ۹۸ فرانسه
والدير ويرا مربی برزیلی تيم فوتبال اميد پس از شکست ايران از قطر و از دست رفتن شانس صعود مستقيم به عنوان سرمربی تيم ملی انتخاب گردید، اما با وجود این پس از صعود ایران از این سمت کنار گذاشته شد.
دومین حضور
ایران در مقدماتی جام جهانی ۹۸ فرانسه با استرالیا در ملبورن به تساوی دو بر دو دست یافت و برای اولین بار پس از انقلاب ایران به جامجهانی صعود کرد. گل دوم و صعودبخش ایران را خداداد عزیزی به ثمر رساند.
جام جهانی ۹۸ فرانسه
ایران در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه با سرمربیگری جلال طالبی حضور داشت. ایران در این رقابتها با تیمهای آلمان، یوگسلاوی سابق و ایالات متحده آمریکا هم گروه بود. ایران در بازی اول مقابل یوگسلاوی با نتیجه یک بر صفر شکست خورد.
پیروزی تاریخی مقابل آمریکا در جام ۹۸
بازی دوم ایران با ایالات متحده آمریکا بود. این بازی تحت تاثیر مسایل سیاسی قرار داشت. تیم ایران توانست با گلهای حمید استیلی و مهدی مهدوی کیا با نتیجه دو بر یک از سد آمریکا بگذرد و اولین و تنها پیروزی این تیم در دورههای مختلف جامهای جهانی تاکنون را به دست بیاورد.
رویارویی با ملیپوشان آلمان
بازی آخر ایران مقابل آلمان با نتیجه دو بر صفر به سود تیم آلمان پایان یافت تا پرونده حضور این تیم در جام جهانی ۹۸ فرانسه بسته شود. ایران در گروه خود بالاتر از آمریکا در جایگاه سوم قرار گرفت. در تیم ایران احمدرضا عابدزاده، خداداد عزیزی، علی دایی، جواد زرینچه، حمید استیلی، کریم باقری، علیرضا منصوریان، افشین پیروانی، مهرداد میناوند، مهدی پاشازاده و محمد خاکپور حضور داشتند.
از جوانترین تا مسنترین
مسنترین بازیکن ایران نادر محمد خانی با ۳۴ سال سن و جوانترین بازیکن مهدی مهدویکیا با ۲۰ سال سن بودند. عکس: بازی ایران و استرالیا در مقدماتی جام جهانی ۹۸ در تهران که با نتیجه یک بر یک پایان یافت.
جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان
تیم ملی فوتبال ایران در سال ۲۰۰۶ با سرمربیگری برانکو ایوانویچ حضور داشت. این تیم درگیر اختلافات داخلی بود. این اختلافات در اردوی تیم ملی و در حین بازی نیز خود را نشان میداد. همین مشکلات در نتیجهگیری تیم بیتاثیر نبود. ایران با تیمهای مکزیک، پرتغال و آنگولا در یک گروه قرار گرفت. ایران بازی اول را با نتیجه سه بر یک مقابل مکزیک واگذار کرد. تک گل ایران را یحیی گل محمدی به ثمر رساند.
جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان
ایران در بازی دوم خود با نتیجه دو بر صفر مقابل پرتغال شکست خورد. بازی سوم ایران نیز یک بر یک مقابل آنگولا پایان یافت تا ایران با یک امتیاز و تفاضل گل کمتر در جایگاه چهارم قرار بگیرد. تک گل ایران در این بازی را سهراب بختیار زاده به ثمر رساند. تصویر: آندرانیک تیموریان، ملیپوش ایران در دوئل با کریستیانو رونالدو، ستاره پرتغال.
ترکیب تیم ایران در جام ۲۰۰۶
بازیکنانی همچون ابراهیم میرزاپور، علی دایی، علی کریمی، مهدی مهدویکیا، جواد نکونام، فریدون زندی، وحید هاشمیان، آندارنیک تیموریان، آرش برهانی، محمد نویدکیا، رضا عنایتی، مسعود شجاعی و امیر حسین صادقی در این تیم بازی میکردند. علی دایی با ۳۷ سال سن، مسنترین بازیکن و حسن کعبی با ۲۰ سال سن جوانترین بازیکن تیم ملی ایران بودند.
بیلان سه دوره
در سه دورهی گذشته که ایران در جام جهانی حضور داشته، در هر دوره دو گل را به ثمر رسانده است. در جام جهانی آرژانتین ایران ۸ گل از حریفان خورد. در جام جهانی فرانسه و آلمان نیز به ترتیب ۴ گل و ۶ گل دریافت کرده است.
"ترین"های سه دوره
مسنترین بازیکن سه دوره پیشین حضور ایران در جام جهانی، علی دایی با ۳۷ سال و جوانترین مهدی مهدیکیا با ۲۰ سال سن هستند. دایی، مهدویکیا و کریمی هر کدام دو دوره در جام جهانی شرکت داشتهاند.
جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل
جام جهانی فوتبال ۲۰۱۴ برزیل که بیستمین دوره از این مسابقات محسوب میشود، چهارمین دورهای است که با حضور ملیپوشان ایران در دور نهایی برگزار میگردد. ایران با بوسنی و هرزگوین، نیجریه و آرژانتین در گروه اف قرار دارد. نخستین پیکار ایران مقابل نیجریه و آخرین دیدار نیز مقابل بوسنی و هرزگوین خواهد بود.
یوزپلنگ اینترنتی
یکی از حاشیههای تیم ملی فوتبال ایران پیش از حضور در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل، کیفیت و طرح پیراهن این تیم بود. ایده استفاده از نقش یوزپلنگ روی لباس بازیکنان تیم ملی فوتبال از سوی معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست مطرح ش و مورد موافقت قرار گرفت. با این حال منتقدان شرکت آلمانی "الاسپورت" را متهم کردند که طرح یوزپلنگ را از روی اینترنت به قیمت ناچیز خریداری کرده است.
لباسهای تقلبی
بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران در اردوی آماده سازی خود، از کیفیت لباسهایشان انتقاد کردند. پس از بالا گرفتن اعتراضها، شرکت آلمانی "الاسپورت" گفت که لباسهای بازیکنان این تیم گرچه آرم این شرکت را دارند، اما تقلبی هستند. به گفته بازیکنان حاضر در اردوی تدارکاتی اطریش، این لباسها با هر بار شستن یک سایز کوچکتر میشدند. مشخص نیست که این لباسهای تقلبی چگونه به اردوی تیم ایران راه یافته است.
جدا شدهها از تیم ملی
تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۱۴ با مشکلی با عنوان جدا شدهها روبرو است. مهدی رحمتی (تصویر)، مجتبی جباری و هادی عقیلی در مقاطع مختلف از تیم ملی خداحافظی کردند. بعدتر حتی ابراز تمایل برخی از آنها به بازگشت به تیم ملی موثر واقع نبود و کارلوس کیروش حاضر نشد آنها را به تیماش دعوت کند.
اردوی تیم ملی با ده نفر
شاید یکی از اتفاقات بیسابقه آمادهسازی تیم ملی فوتبال ایران برگزاری اردوی این تیم در آفریقای جنوبی با تنها ۱۰ بازیکن باشد. همزمانی این اردو با رقابتهای باشگاههای آسیا و حضور بازیکنان استقلال، سپاهان، فولاد و تراکتور سازی سبب شد این اردو با بازیکنان اندک برگزار شود. تصویر: کارلوس کیروش، سرمربی تیم ملی فوتبال ایران.