وقت پاک کردن دیوارنویسیهای ضدآمریکایی در ایران فرا رسیده؟
با ایجاد خوشبینیهایی درباره عادی شدن روابط ایران و آمریکا، آیا وقت پاک شدن دیوارنویسیهای ضدآمریکایی فرا رسیده است؟ درباره ادامه شعار "مرگ بر آمریکا" اختلافنظر وجود دارد.
این روزها پوسترهایی ضدآمریکایی در انتقاد از مذاکره با آمریکا به صورت گسترده در میدانهای تهران نصب شده است.
پس از سفر حسن روحانی و هیات همراه او به نیویورک و انجام گفتوگوی تلفنی روسای جمهور ایران و آمریکا، خوشبینیهایی درباره عادیسازی روابط ایران و آمریکا به وجود آمده است. اما آیا امکان دارد در کشوری که روی در و دیوار شهرهایش نقاشیها و تبلیغات ضدآمریکایی خودنمایی میکنند، بتواند رابطه خود با آمریکا را عادی کند؟
نوشتن شعارهای دولتی روی در و دیوار شهرها، ویژگی دولتهای ایدئولوژیک است. در ۳۵ سال گذشته آمریکاستیزی به عنوان یکسیاست رسمی در تبلیغات، پوسترها، نقاشیهای روی دیوار و ... از طرف دولت ایران دنبال شده است.
ضدیت دولت ایران با آمریکا تاریخی به سابقه انقلاب اسلامی دارد. در فضای ایدئولوژیک سالهای نخست پس از انقلاب ایران، دیوارنویسی با مضامینی ضدآمریکایی در ایران رواج یافت.
علیرغم تغییر فضای ذهنی جامعه و تغییر نظر بسیاری از مقامات جمهوری اسلامی درباره تعامل با غرب، این دیوارنویسیهای قدیمی همچنان روی دیوارهای شهرها خودنمایی میکند.
در روزهای اخیر اما اظهارنظرهای متفاوتی درباره خذف شعار "مرگ بر آمریکا" یا حفظ آن بین مقامات جمهوری اسلامی ایران شنیده میشود.
پایگاه اطلاعرسانی اکبر هاشمی رفسنجانی مطلبی از کتاب "صراحتنامه" نوشته آقای هاشمی را نقل کرده که در آن آمده، روحالله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی با حذف شعار "مرگ بر آمریکا" موافق بوده است. با این حال سیدرضا اکرمی، رئیس "شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری" گفته: «شعار مرگ بر آمریکا باید ادامه یابد.»
در سالهای اخیر نظر بسیاری از مقامات ایران درباره آمریکا تغییر کرده است. حسن روحانی رئیسجمهور ایران، در جریان سفر به نیویورک در گفتوگو با کریستین امانپور به زبان انگلیسی خطاب به مردم آمریکا گفت: «من می خواهم به مردم آمریکا بگویم، از جانب مردم ایران برای مردم آمریکا صلح و دوستی آوردهام.»
پس از گفتوگوی تلفتی حسن روحانی با اوباما، علاوه بر سر دادن شعار مرگ بر آمریکا در نماز جمعه تهران، برخی از نمازگزاران پرچم آمریکا و تصاویر باراک اوباما را نیز به آتش کشیدند. گفته میشود این واکنش تند گروههای افراطی به گفتوگوی روحانی و اوباما بوده است.
با اینحال موضوع رابطه با آمریکا بهطور جدی مورد بحث و بررسی دولت جدید ایران است. حسن روحانی رییسجمهور ایران اخیرا به دو موسسه نظرسنجی دستور داده تا درباره رابطه ایران و آمریکا از مردم ایران نظرسنجی کنند.
یک تابلوی آگهی که سال گذشته در خیابان ولیعصر تهران نصب شد. در این آگهی باراک اوباما در کنار "شمر" نشان داده میشود.
دیوارنویسیهای روی دیوار سفارت آمریکا.
حسن روحانی رئیسجمهور ایران پس از سفر به نیویورک گفته است که ایران خواهان تنش با هیچ کشوری از جمله آمریکا نیست و معتقد است که میتوان تنش موجود را کاهش داد.
دیوارنویسیهای ضدآمریکایی روی در و دیوار شهرها که متعلق سالهای قبل است، اکنون در فضای تازهای که میان دو کشور ایران و آمریکا در حال شکلگیری است غریبه مینمایند.
دیوارنویسیهای ضدآمریکایی در ایران
حسن روحانی میگوید عملکرد او و باز کردن باب گفتوگو با آمریکا حاصل "تدبیر رهبر جمهوری اسلامی" و مورد تایید اوست. اما هنوز روشن نیست شعارهای ضدآمریکایی و اسرائیلی کی از در و دیوار شهرها زدوده خواهند شد.