1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Στον Ιάπωνα Οσούμι το Νομπέλ Ιατρικής

3 Οκτωβρίου 2016

Στον Ιάπωνα επιστήμονα Οσούμι απονέμεται το φετινό Νομπέλ Ιατρικής για την ανακάλυψη του μηχανισμού αυτοφαγίας των κυττάρων. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 830.000 ευρώ.

https://p.dw.com/p/2QpdR
Medizonnobelpreis| Yoshinori Osumi
Εικόνα: picture-alliance/AP Photo/S. Kambayashi

Πρόκειται για την ύψιστη διάκριση για τους επιστήμονες. Το φετινό Νομπέλ Ιατρικής απονεμήθηκε στον ερευνητή Γιοσινόρι Οσούμι. Ο Ιάπωνας βιολόγος επικέντρωσε τις έρευνές του στην κυτταρική αυτοφαγία, δηλαδή στην ανακάλυψη μηχανισμών που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν κυτταρικά συστατικά. 

Ήδη από την δεκαετία του 1960 οι επιστήμονες γνώριζαν πως υπήρχαν τέτοιοι μηχανισμοί. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια ομάδα υπό τον Ιάπωνα επιστήμονα κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ποια γονίδια συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η αυτοφαγία των κυττάρων είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία, διότι έτσι αχρηστεύονται τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες, και είναι μια διαρκής διαδικασία.

Η αυτοφαγία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε πολλές ασθένειες, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος καθώς και για την καταπολέμηση μικροοργανισμών. Σε περιπτώσεις μολύνσεων, γήρανσης αλλά και ασθενειών αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική.

Ένα βραβείο για την ευημερία της ανθρωπότητας

Στον ερευνητή Γιοσινόρι Οσούμι το φετινό Νομπέλ Ιατρικής
Στον ερευνητή Γιοσινόρι Οσούμι το φετινό Νομπέλ ΙατρικήςΕικόνα: Fotolia/rgbspace

Στο αιτιολογικό της απόφασης της Επιτροπής των Βραβείων του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης αναφέρεται ότι η «δουλειά του Γιοσινόρι Οσούμι άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο κατανόησης αυτού του τόσο σημαντικού για τη ζωή μηχανισμού».

Το Νομπέλ Ιατρικής είναι το πρώτο που ανακοινώνεται κάθε χρόνο. Το περσινό βραβείο είχαν μοιραστεί τρεις ερευνητές, οι οποίοι ασχολήθηκαν με θεραπείες σχετικά με την ελονοσία και άλλες τροπικές ασθένειες. 

Το Νομπέλ Ιατρικής συνοδεύεται από 8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, περίπου 830.000 ευρώ. Ο Σουηδός επιστήμονας και βιομήχανος Άλφρεντ Νομπέλ συνέστησε το ομώνυμο ίδρυμα θέλοντας να δώσει μια διέξοδο σε ένα πρόβλημα το οποίο στιγμάτισε τη ζωή του. Ο Άλφρεντ Νομπέλ δεν μπορούσε να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η εφεύρεση του χρησιμοποιήθηκε στους πολέμους και θέλησε να συστήσει το βραβείο ως συνεισφορά στην ειρηνική εξέλιξη της ανθρωπότητας.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου