مقایسه قوای نظامی ایران از قاجار تا پهلوی
پس از دوران صفوی و با روی کار آمدن شاهان قاجار نيروی نظامی ايران رو به قهقرا رفت. در زمان قاجار آموزش نظامی مدرنی در ایران وجود نداشت. با روی کارآمدن حکومت پهلوی تشکیلات نظامی ایران واحد و یکپارچه شد.
قشون نظامی در زمان قاجار
در زمان قاجار آموزش نظامی مدرنی در ایران وجود نداشت. به گزارش "موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران" اکثر افراد نظامی در زمان قاجار به شکل سنتی افراد ایل و قبایل مختلف بودند که علاوه بر شمشیر و کمان حالا به تفنگهای سرپر ابتدایی نیز مجهز شده بودند.
در اواخر دوران قاجار، ناصرالدین شاه که در سفرهای فرنگ خود تحت تاثیر نیروهای قزاق روس قرار گرفته بود، نیروی قزاق ایرانی را تشکیل داد که تا اواخر دوره قاجار منظمترین و مجهزترین قوای نظامی ایران محسوب میشد. چندی بعد رضاشاه از دل همین نیروهای قزاق بیرون آمد و ارتش مدرن ایران را تشکیل داد.
به گزارش "موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران" لباسهای مندرس و اسلحههای از کار افتاده از جمله ویژگیهای قوای نظامی ایران در دوران قاجار بود.
پس از دوران صفوی با روی کار آمدن شاهان قاجار نيروی نظامی ايران رو به قهقرا رفت. در دوران صفوی اروپاییها هستههای اولیه مدرن کردن ارتش ایران همچون تشکیل واحد توپخانه را پیریزی کرده بودند ولی با روی کار آمدن شاهان قاجار هر چه در اینباره رشته شده بود پنبه شد. قاجاریان دوباره به روشهای سنتی ناکارآمد نظامی روی آوردند.
ناصرالدین شاه قاجار در حال بازدید از سربازخانه قراولان حاضر در ارک تهران
قشون نظامی ایران در زمان قاجار
نظامیان سوئدی در زمان قاجار در تهران
به گزارش "موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران" در دوران قاجار همچنین فرماندهی سراسری و متمرکز در امور نظامی وجود نداشت و واحدهای نظامی تحت فرماندهی و هدایت نظامیان غیرایرانی بودند.
آموزش نظامی پس از روی کار آمدن رضاشاه
ارتش مدرن و نوین ایران اما نه در زمان قاجار بلکه توسط رضاشاه پهلوی ساخته شد. رضاشاه پس از به قدرت رسیدن به نوسازی ارتش ایران پرداخت.
نمایی از حرکت خودروهای جدید زرهی ایران مقابل رضاشاه پهلوی.
با روی کارآمدن حکومت پهلوی بریگاد مرکزی و قزاق با هم ادغام شد و زیر نظر وزارت جنگ قرار گرفت. تشکیلات نظامی نیز واحد و یکپارچه شد.
رضاشاه پهلوی همچنین نظام آموزش نظامی و دانشکده افسری را بر اساس پیادهنظام مدرن اروپایی تدوین کرد.
او هرسال تعدادی از افسران ایرانی را برای آموزش فنون نظامی به اروپا میفرستاد.
با روی کار آمدن رضا شاه ادوات نظامی جدید قشون نظامی ایران مطابق روز شد.
اولین قدمهای مکانیزه شدن ارتش ایران نیز شروع شد.
رضاشاه پهلوی زمانی که هنوز به پادشاهی نرسیده بود و احمدشاه قاجار او را با لقب "سردار سپه" به منصب سرداری برگزید، مدارس نظامی مختلف را در هم ادغام کرد که شالوده اصلی دانشکده افسری بود.
رضاشاه مدارس نظامی را پس از ادغام به عمارت کامرانيه يا مکان کنونی دانشکده افسری منتقل کرد.
عمارت کامرانيه (دانشکده افسری)
واحد توپخانه با روی کار آمدن رضاشاه
اولین هواپیماهای نظامی پس از روی کار آمدن رضاشاه
خودرویهای زرهی در اوایل دوران پهلوی
تانکهای ابتدايی ارتش ایران در آغاز دوران پهلوی
نظامیان ایران در آغاز دوران پهلوی