1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

«Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ»

29 Αυγούστου 2016

Το αδιέξοδο στην ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, η προβληματική τουριστική περίοδος στη Ρόδο και το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ισπανία είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.

https://p.dw.com/p/1JrYm
Εικόνα: picture-alliance/dpa/A. Vlachos

H πώληση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην δημόσια ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar, θεωρείται ως η μόνη σοβαρή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Τώρα όμως το εγχείρημα απειλείται με ναυάγιο, επισημαίνει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ». Παρά το γεγονός ότι η Socar έλαβε πράσινο φως για το 66% του μετοχικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση προσέκρουσε πρώτα σε αντιρρήσεις της Κομισιόν και στη συνέχεια τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οικονομικοί παρατηρητές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης κλινικά νεκρό. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. (..) Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δεν αποκρύπτει ότι επιδιώκει ένα συναινετικό διαζύγιο με την Socar. Σε περίπτωση ωστόσο ανοιχτής διαφωνίας με τους επενδυτές από το Αζερμπαϊτζάν θα επιδιώξει την διεξαγωγή νέου διαγωνισμού. Παραμένοντας όμως πιστός στα ιδεολογικά του πιστεύω θέλει να θέσει προς πώληση μόνο ένα μειοδοτικό πακέτο μετοχών του ΔΕΣΦΑ».

«Σκουριασμένη Ρόδος»

Με τίτλο «Σκουριασμένη Ρόδος»η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί με αφορμή την πορεία του τουρισμού στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων: «Η Ρόδος είχε τη φήμη της Μαζεράτι του ελληνικού τουρισμού. Σήμερα το νησί μοιάζει περισσότερο με ένα κοινό μικρό αυτοκίνητο της Opel ή της Ford. (..) Οι προσδοκίες για ρεκόρ τουριστών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου έδωσαν τη θέση τους στην απογοήτευση. Ο λόγοι έχουν σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα. Την άνοιξη υπήρχε κλίμα ανασφάλειας στους επίδοξους επισκέπτες μιας και δεν ήταν σίγουρο αν η Αθήνα θα ρισκάρει και αυτό το καλοκαίρι μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τους δανειστές. Κατά συνέπεια οι κρατήσεις έμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή όμως οι απαιτήσεις των δανειστών έφεραν φορολογικές αυξήσεις. Για τα ξενοδοχεία της Ρόδου αυτό σήμαινε αύξηση του ΦΠΑ από το 5% στο 13% και για στην εστίαση από το 13% στο 24%. Την ίδια στιγμή ένας επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας δίνει στο κράτος περισσότερο από το 50% του εισοδήματός του όταν αυτό ξεπερνά τα 40.000. Οι υψηλοί φόροι προσκρούουν σε χαμηλά κέρδη, σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Η Ρόδος υπήρξε κάποτε η Μαζεράτι του ελληνικού τουρισμού
Η Ρόδος υπήρξε κάποτε η Μαζεράτι του ελληνικού τουρισμούΕικόνα: imago stock&people

«Καταστροφικές νέες εκλογές για την Ισπανία»

Άκαρπες έχουν αποβεί μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία. Την ώρα που η οικονομική κρίση δείχνει να ξαποσταίνει συντηρητικοί και φιλελεύθεροι επιδιώκουν την κυβερνητική συνεργασία με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ζητά μεθαύριο Τετάρτη την ψήφο του κοινοβουλίου, γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais: «Είναι γεγονός ότι οι 170 βουλευτές συντηρητικών και φιλελευθέρων δεν αρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Απαιτούνται επιπλέον 6 ψήφοι στον πρώτο και 11 στον δεύτερο γύρο. Παρά το γεγονός ότι στο προοίμιο δεν έγιναν διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα για να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, η ψήφος εμπιστοσύνης στον Ραχόι είναι μονόδρομος. Διαφορετικά η χώρα θα αναγκαστεί και πάλι να προσέλθει στις κάλπες με απρόβλεπτες συνέπειες», καταλήγει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Πιθανό το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ισπανία με απρόβλετες συνέπειες
Πιθανό το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ισπανία με απρόβλετες συνέπειεςΕικόνα: picture-alliance/dpa/A. Diaz

Στέφανος Γεωργακόπουλος