1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Για το θεαθήναι η δίκη Γεωργίου

19 Αυγούστου 2016

Στη σημερινή επισκόπηση η εξαγγελθείσα δίκη του τέως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου καθώς και δυο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις για την προσφυγική κρίση και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

https://p.dw.com/p/1JlQb
Εικόνα: Getty Images/AFP/A. Tzortzinis

Στην εξαγγελθείσα δίκη του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο: «Μια δίκη για το θεαθήναι εναντίον του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο για την κρίση των τελευταίων ετών και τώρα η εισαγγελία κινεί τις διαδικασίες κατά του Ανδρέα Γεωργίου (…)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ελλάδα οδεύει προς μια πολιτική δίκη που αφορά στη δημοσιοποίηση των καταστροφικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2009. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου κινδυνεύει με έως και 10 χρόνια φυλάκιση. Οι διεθνείς πιστωτές των Ελλήνων, από την πλευρά τους, κινδυνεύουν να χάσουν μια αξιόπιστη στατιστική βάση για την αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας». Όπως σημειώνει με ιδιαίτερα κριτική διάθεση η εφημερίδα, «η λαϊκίστικη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει απροκάλυπτα πόσο πολύ εργάζεται στην κατεύθυνση της συστηματικής κατάληψης όλων των θέσεων ισχύος στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιοσύνης που ελέγχεται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση».

«Η Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο για την κρίση των τελευταίων ετών και τώρα η εισαγγελία κινεί τις διαδικασίες κατά του Ανδρέα Γεωργίου (…)».
«Η Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο για την κρίση των τελευταίων ετών και τώρα η εισαγγελία κινεί τις διαδικασίες κατά του Ανδρέα Γεωργίου (…)».Εικόνα: picture-alliance/dpa

«Τραγικό πρόσωπο σε αυτό το ελληνικό δράμα», συνεχίζει η FAZ, «ο Ανδρέας Γεωργίου, ένας έλληνας οικονομολόγος ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτρα, αλλά σπούδασε και σταδιοδρόμησε μέχρι το 2010 στις ΗΠΑ. Όταν ο Γεωργίου ορίστηκε τον Αύγουστο του 2010 επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ξένο σώμα στην οικογενειοκρατία της αθηναϊκής πολιτικής και στον βούρκο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Γι΄ αυτό και πολλοί εχθροί έχουν τώρα κατά νου την εκδίκηση. Ο Γεωργίου όμως επελέγη ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο στη θέση του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, επειδή δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος».

Ζ. Κουρτς: Μόνιμα κλειστός ο Βαλκανικός Διάδρομος

Η σημερινή Rheinische Post του Ντίσελντορφ φιλοξενεί συνέντευξη του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος προαναγγέλλει ουσιαστικά το διαρκές κλείσιμο της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού. «Ο Βαλκανικός Διάδρομος πρέπει να παραμείνει κλειστός», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ο στόχος να είναι ένας πρόσφυγας να κατευθύνεται από μια χώρα της ΕΕ όπως την Ελλάδα σε μια χώρα που δεν είναι μέλος, όπως η ΠΓΔΜ.

«Ο Βαλκανικός Διάδρομος πρέπει να παραμείνει κλειστός»
«Ο Βαλκανικός Διάδρομος πρέπει να παραμείνει κλειστός»Εικόνα: Getty Images/AFP/J. Klamar

Παράλληλα ο Ζ. Κουρτς ασκεί για άλλη μια φορά κριτική στην γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και την απόφασή της πέρσι το φθινόπωρο να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι «η πολιτική αυτή απεδείχθη εκ του αποτελέσματος λανθασμένη. (…) Η πύλη προς την Ευρώπη ήταν ανοιχτή. Πλέον αυτό αλλάζει. Τα σύνορα είναι ερμητικά κλειστά και γι΄ αυτό οι τιμές των διακινητών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η παράνομη μετανάστευση γίνεται λιγότερο ελκυστική», εκτιμά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Ένταξη της Τουρκίας μέχρι το 2023;

Η γερμανική Welt φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του τούρκου πρέσβη στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ στην οποία υπογραμμίζει ότι παρά την ένταση των τελευταίων μηνών, η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ μέχρι το 2023. Θα ήταν «το αποκορύφωμα για τη χώρα μου» εάν το 2023, οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή της, μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, λέει χαρακτηριστικά. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει η «πλήρης ένταξη».

O τούρκος πρέσβης εκφράζει «αμφιβολίες» για την άρση της τουρκικής βίζας και ζητά εγγυήσεις από την ΕΕ
O τούρκος πρέσβης εκφράζει «αμφιβολίες» για την άρση της τουρκικής βίζας και ζητά εγγυήσεις από την ΕΕΕικόνα: picture-alliance/dpa/T. Bozoglu

Στα πιο επίκαιρα θέματα, ο τούρκος πρέσβης εκφράζει «αμφιβολίες» για την άρση της τουρκικής βίζας και ζητά εγγυήσεις από την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας πως το ζήτημα συνδέεται με την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Κώστας Συμεωνίδης