1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

افزایش کم‌سابقه صدور سلاح‌های سبک به خاورمیانه

HF۱۳۹۵ خرداد ۱۸, سه‌شنبه

با بالاگرفتن مناقشه در خاورمیانه صدور سلاح‌های سبک به این منطقه هم به شدت افزایش یافته است. ایران و عربستان سعودی در عین حال از صادرکنندگان اصلی در منطقه هستند، ولی مخفی‌کاری مانع شفافیت در میزان صادرات آنها شده است.

https://p.dw.com/p/1J1su
عکس: picture-alliance/dpa

موسسه مستقل موسوم به "بررسی سلاح‌های سبک" (Small Arms Survey - SAS) که مرکز آن در ژنو است در تازه‌ترین گزارش سالانه خود از حجم مبادلات مربوط به سلاح‌های کوچک در جهان از افزایش ۸۰ درصدی صادرات سلاح‌های سبک به خاورمیانه در سال ۲۰۱۳ نسبت به سال قبل‌تر خبر داده است. در مورد سال‌های اخیر هنوز داده‌ها دقیق نیستند.

گزارش می‌گوید که آلمان، بریتانیا و هلند در سال ۲۰۱۳ در رابطه با ارقام صدور سلاح‌های سبک شفاف عمل کرده و ترازنامه‌این گونه مبادلات را علنی می‌کنند.

این در حالی است که ایران، کره شمالی، عربستان سعودی و امارات که نقش مهمی در صدور سلاح‌های سبک در منطقه و دنیا دارند آمار و ارقامی از این گونه فعالیت‌های خود منتشر نکرده‌اند و به لحاظ شفافیت در قعر جدول قرار دارند.

بنا بر گزارش SAS، در سال ۲۰۱۳ مجموعا ۸ / ۵ میلیارد دلار سلاح سبک در جهان فروخته شده است که افزایشی ۱۷ درصدی را نسبت به سال قبل نشان می‌دهد. ولی در مورد خاورمیانه صدور این گونه سلاح‌ها به لحاظ قیمت افزایشی ۸۴ درصدی را نشان می‌دهد.

به لحاظ ارزش، مجموعا در سال ۲۰۱۳ ۶۳۰ میلیون دلار سلاح سبک به خاورمیانه صادر شده است. امارات و عربستان که بخش عمده این واردات را انجام داده‌اند در جدول مربوط به کشورهای واردکننده سلاح سبک پس از آمریکا، کانادا و آلمان در ردیف چهارم و پنجم قرار گرفته‌اند.

امارات با ۱۷۰ میلیون دلار واردات سلاح‌های سبک در سال ۲۰۱۳ این رقم را نسبت به سال قبل‌تر دو برابر افزایش داده است. میزان واردات عربستان سعودی ۱۶۱ میلیون دلار بوده است.

ایران و عربستان در قعر جدول شفافیت

نمودار واردات سلاح‌های کوچک در همان سال ۲۰۱۲ هم افزایشی چشمگیر را نشان می‌دهد
نمودار واردات سلاح‌های کوچک در همان سال ۲۰۱۲ هم افزایشی چشمگیر را نشان می‌دهد

گزارش می‌گوید که هیچ آمار و ارقام دقیقی از میزان صدور سلاح‌های سبک از کشورهای رقیب مانند ایران و عربستان یا امارات به سایر کشورهای منطقه که کانون درگیری‌ها و رقابت‌‌های این قدرت‌ها هستند به بیرون درز نمی‌کند. این در حالی است که متحدان ایران و عربستان در مناقشات داخلی عراق، سوریه، لبنان و یمن از پشتیبانی تسلیحاتی فشرده این کشورها برخوردارند.

از ۸ / ۵ میلیارد دلار سلاح سبکی که در سال ۲۰۱۳ وارد شده آمریکا با ۵ /۲ میلیارد دلار سهم شیر را از از آن خود کرده است. صادرات این کشور در همان سال به ۱ / ۱ میلیارد دلار رسیده است.

در سال ۲۰۱۳ آمریکا و ایتالیا، آلمان، برزیل و اتریش به ترتیب بزرگترین صادرکنندگان سلاح‌های کوچک در دنیا بوده‌اند. ایتالیا ۶۴۴ میلیون دلار سلاح صادر کرده و آلمان ۵۵۷ میلیون دلار. به این ترتیب سهم آمریکا، ایتالیا و آلمان از بازار صدور سلاح‌های سبک ۴۰درصد بوده است.

اصطلاح سلاح‌های سبک در گزارش به سلاح‌هایی اطلاق شده که به وسیله یک نفر یا گروهی از انسان‌ها یا روی حیوانات یا ماشین‌های سبک قابل حمل است.

مؤسسه "بررسی سلاح‌های سبک" (SAS) به لحاظ تحقیق در باره خرید و فروش سلاح‌های سبک از معتبرترین موسسات دنیا به شمار می‌رود و کشورهایی مانند نروژ، آلمان، کانادا وسوئیس از فعالیت‌های آن حمایت می‌کنند. سازمان ملل، آمریکا، استرالیا و نیوزیلند نیز از دیگر پشتیبانان فعالیت‌های این موسسه هستند.