1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Γλασκώβη: Ναι στην ΕΕ, όχι στη Μ. Βρετανία

30 Μαΐου 2016

Το επικείμενο δημοψήφισμα προβληματίζει τους Βρετανούς ως προς την παραμονή τους στην ΕΕ αλλά και ως προς τι συνέπειες που μπορεί να έχει ένα Brexit στη Σκωτία. Ενδεχομένως να επανέλθει το θέμα ανεξαρτητοποίησης.

https://p.dw.com/p/1Ix6e
Εικόνα: Getty Images/C. Jackson

Οι Σκωτσέζοι θεωρούνται ιδιαίτερα φιλοευρωπαίοι. Γι' αυτό και μάλλον οι περισσότεροι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ, δηλαδή κατά του Brexit, στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου. Εάν ωστόσο η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αντίθετα δηλαδή με την επιθυμία των Σκωτσέζων, τότε ενδεχομένως το κίνημα της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας να αναζωπυρωθεί.

Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, αποτυπώνεται από τη μια η επιθυμία των πολιτών να παραμείνουν στην ΕΕ ως αναπόσπαστο κομμάτι της, αλλά από την άλλη και η τάση ανεξαρτητοποίησης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το δημοψήφισμα δείξει Βrexit.

Η σημασία της ΕΕ

Ο Τόμπι Πάτερσον είναι 42 ετών και ζει στη Γλασκώβη από τότε που γεννήθηκε. Ο ζωγράφος διατηρεί ένα ατελιέ σε μια παλιά αποθήκη δίπλα στον ποταμό Κλάιντ. Ο χώρος στον οποίο κάποτε στέγνωνε εισαγόμενος καπνός, σήμερα έχει γεμίσει από τους πίνακες και τα χρώματα του Πάτερσον. Για τη δουλειά του ταξιδεύει πολύ. Πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και η Αμβέρσα τον εμπνέουν και αποτελούν τόπο συνάντησης με άλλους καλλιτέχνες.

Η Σκωτία ως ανεξάρτητο έθνος αλλά μέλος της ΕΕ είναι η άποψη που επικρατεί στη Γλασκώβη
Η Σκωτία ως ανεξάρτητο έθνος αλλά μέλος της ΕΕ είναι η άποψη που επικρατεί στη ΓλασκώβηΕικόνα: DW/B. Riegert

Γι' αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους ο ζωγράφος θεωρεί την ΕΕ υψίστης σημασίας, όπως και την παραμονή της χώρας του σε αυτήν. «Κάτι σαν την ΕΕ είναι απόλυτα σημαντικό. Εξασφάλισε την ειρήνη στη μεταπολεμική Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανεξάρτητη Σκωτία μέλος ΕΕ

Την ίδια ώρα όμως ενισχύεται η τάση που θέλει τη Σκωτία ανεξάρτητη από τη Μ. Βρετανία. Το 2014 σε ένα σχετικό δημοψήφισμα οι περισσότεροι κάτοικοι της Γλασκώβης ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης τους από την Μ. Βρετανία. Ακολούθησε μεγάλη απογοήτευση όταν βγήκε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ο 18χρονος Ντιν διατυπώνει εύστοχα αυτό που σκέπτονται πολλοί συμπατριώτες του: «Η Σκωτία ως ανεξάρτητο έθνος αλλά μέλος της ΕΕ. Αυτή θα ήταν η καλύτερη εκδοχή για εμάς».

Πριν το δημοψήφισμα του 2014 στην Σκωτία ήταν ιδιαίτερα έντονο το κίνημα της ανεξαρτητοποίησης
Πριν το δημοψήφισμα του 2014 στην Σκωτία ήταν ιδιαίτερα έντονο το κίνημα της ανεξαρτητοποίησηςΕικόνα: Reuters/D. Martinez

Όσο εύκολη είναι η διατύπωση όμως, τόσο δύσκολο είναι να υλοποιηθεί. Αυτό προβληματίζει και το κυβερνών Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας SNP. Ο Ντάνκαν Ρος, που ανήκει στο ευρύτερο προεδρείο του κόμματος, επισημαίνει ποια είναι η επίσημη γραμμή της παράταξης όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για το θέμα της ανεξαρτησίας. «Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα. Εκτός εάν οι περισσότεροι Σκωτσέζοι θέλουν την ανεξαρτησία ή αλλάξουν τα δεδομένα, ενδεχομένως μετά το δημοψήφισμα για την ΕΕ».

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει εάν, για παράδειγμα, στο δημοψήφισμα ταχθούν μόνο οι Σκωτσέζοι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και οι υπόλοιποι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου.

Πάντως οι πολίτες της Σκωτίας δεν συζητούν τόσο έντονα για το θέμα του Brexit, όπως συζητούσαν για το θέμα της ανεξαρτησίας. Ίσως το θέμα της ανεξαρτησίας να προκαλεί πιο έντονη συναισθηματική φόρτιση ή απλά τα δημοψηφίσματα να τους έχουν κουράσει.

Στέφανι Πίπερ / Αλεξάνδρα Κοσμά