1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Πρόεδρος της Αυστρίας ο Πράσινος Βαν ντερ Μπέλεν

23 Μαΐου 2016

Ο Βαν ντερ Μπέλεν, ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη των Πρασίνων, επικράτησε στις αυστριακές προεδρικές εκλογές με 50,3%. Ο ακροδεξιός αντίπαλός του Ν.Χόφερ παραδέχθηκε την ήττα του.

https://p.dw.com/p/1ItCE
Εικόνα: picture-alliance/dpa/F.Wieser

Ήταν ο γηραιότερος υποψήφιος για την αυστριακή προεδρία, κι όμως ο πλέον δημοφιλής μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, σύμφωνα με προεκλογική δημοσκόπηση. Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπελεν είναι αισίως 72 ετών, καθηγητής Οικονομικών στο επάγγελμα και πλέον πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας μετά από μια εκλογική αναμέτρηση που εξελίχθηκε σε θρίλερ, με έναν αντίπαλο προερχόμενο από τους κόλπους του ακροδεξιού κόμματος FPÖ. Το παράδοξο σε αυτήν την εκλογή είναι πάντως ότι οι άνω των 50 ετών ψήφισαν κυρίως τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ και οι κάτω των 30 τον 72χρονο οικονομολόγο.

Για μια ανοιχτή, πολυπολιτισμική κοινωνία

Ο «VdB», όπως είναι γνωστός στην αυστριακή νεολαία, καθ´ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε τη στήριξη των εκπροσώπων της οικονομίας αλλά και της πνευματικής ελίτ, γεγονός που έδρασε καταλυτικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με τον αντίπαλό του από το ακροδεξιό FPÖ Nόρμπερτ Χόφερ
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με τον αντίπαλό του από το ακροδεξιό FPÖ Nόρμπερτ ΧόφερΕικόνα: Getty Images/AFP/G. Hochmuth

Aν και ανεξάρτητος υποψήφιος ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε τη στήριξη των αυστριακών Πρασίνων, οι οποίοι επανειλημμένα υπογράμμιζαν την προσήλωσή του στις αξίες της ανοιχτής, πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Αυτά τα αιτήματα βρέθηκαν άλλωστε στο επίκεντρο του προεκλογικού του αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων ήταν αδιαμφισβήτητα το προσφυγικό. Τάχθηκε υπέρ μιας ανοιχτής στους πρόσφυγες Αυστρίας, ωστόσο ανέφερε ότι τα περιθώρια είναι δυστυχώς στενά για τους οικονομικούς μετανάστες. Μια τέτοια στάση δικαιολογείται άλλωστε από τις έντονες διαστάσεις που πήρε στη χώρα η συζήτηση αναφορικά με την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες.

Μια εναλλακτική πολιτική φιγούρα

Γενικότερα ο Βαν ντερ Μπέλεν, παρά την ηλικία του, παραμένει εναλλακτικός. Στην προσωπική του ιστοσελίδα έχει, για παράδειγμα, μια φωτογραφία του από πεζοπορία στο Τιρόλο με τους σκύλους του. Μια εικόνα εν πρώτοις παράτερη, ωστόσο με καλά κρυμμένα μηνύματα. Το πράσινο τοπίο παραπέμπει στο πράσινο παρελθόν του αυστριακού καθηγητή και η επιλογή των Άλπεων, ενός χαρακτηριστικού αυστριακού τοπίου, θυμίζει την επιστροφή στις ρίζες. «Πιστεύω στη δική μας Αυστρία» είχε δηλώσει άλλωστε πρόσφατα ο Βαν ντερ Μπέλεν, σε μια προσπάθεια να κλείσει το μάτι και σε πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους για τους οποίους η έννοια της πατρίδας έχει μεγάλη σημασία, ιδίως σήμερα, σε μια εποχή που η προσφυγική κρίση κλονίζει τα θεμέλια των παραδοσιακών κοινωνιών. Ωστόσο ο Βαν ντερ Μπέλεν επέλεξε να μην υποκύψει στον λαϊκισμό και να κρατήσει παρά τις όποιες αναφορές στην «πατρίδα» ένα αποστασιοποιημένο, σύγχρονο και ανοιχτό στον κόσμο προφίλ. Άλλωστε κεντρικό μότο στις ομιλίες του ήταν το «Αλλαγή, όχι Καταστροφή».

Η προσφυγική κρίση δίχασε την αυστριακή κοινωνία
Η προσφυγική κρίση δίχασε την αυστριακή κοινωνίαΕικόνα: Reuters/M. Dalder

Ας σημειωθεί ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν ασχολήθηκε με την πολιτική σχετικά αργά. Για πολλά χρόνια φλέρταρε με τους Σοσιαλδημοκράτες από την έδρα Δημόσιων Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ. Το 1984 όμως εντάχθηκε στους Πρασίνους με αφορμή την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Δούναβη, στην οποία εναντιώθηκε. Δέκα χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής με τους Πρασίνους στο αυστριακό κοινοβούλιο. Παρά τις περιπέτειες του αυστριακού κόμματος των Πρασίνων που για χρόνια ταλανιζόταν από τις εσωτερικές έριδες ο Βαν ντερ Μπέλεν έδωσε μάχη για να μη διασπαστεί. Με την εκλογή του στον προεδρικό θώκο με ποσοστό 50,3% ελπίζει τώρα να γεφυρώσει και το χάσμα που έχει προκαλέσει στον αυστριακό λαό το προσφυγικό ζήτημα.

Κέρστεν Κνιπ / Δήμητρα Κυρανούδη