1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

«نتیجه هرچه باشد،این بار مجلسی همراه‌تر با دولت خواهیم داشت»

مریم انصاری۱۳۹۵ اردیبهشت ۱۰, جمعه

برخی انتظار پیروزی چشم‌گیر "لیست امید" در دور دوم انتخابات را دارند و برخی با تردید به نتایجی مانند دور اول نگاه می‌کنند. صادق زیباکلام می‌گوید نتیجه هرچه باشد، در بدترین حالت نیز مجلس بعدی مانند این مجلس سد راه دولت نخواهد شد.

https://p.dw.com/p/1IfGT

انتخابات روز جمعه (۹ اردیبهشت/۲۸ آوریل) ترکیب نهایی مجلس دهم را روشن خواهد کرد. آیا طرفداران "لیست امید" موفق خواهند شد اکثریت صندلی‌های مجلس را از آن خود کنند؟ آیا مجلس دهم، مجلسی "میانه‌رو" و "معتدل" خواهد بود؟ صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه می‌گوید نتیجه انتخابات در این دور به ویژه در شهرهای کوچک، برخلاف دور اول، بیش از آن‌ که تحت تاثیر جناح‌بندی مرسوم "اصلاح‌طلبی" و "اصولگرایی" باشد، از مناسبات قومی، قبیله‌ای متاثر است.

زیباکلام در عین حال معقتد است که ترکیب مجلس آینده هرچه باشد، میزان مخالفت با دولت روحانی، با بیرون افتادن شماری از چهره‌های تندرو از آن، به نسبت مجلس نهم کاهش پیدا خواهد کرد. او البته پیش‌بینی می‌کند که با وجود همه تلا‌ش‌های اصولگرایان برای جبران شکست خود در هفتم اسفندماه گذشته، اصلاح‌طلبان پیروز انتخابات از صندوق‌ها بیرون خواهند آمد.

زیباکلام در عین حال می‌گوید که پیروزی به معنای این نیست که "به عنوان مثال عارف بشود رئیس مجلس یا مطهری بشود نایب رئیس". به نظر او پیروز انتخابات "نباید دنبال چنین سناریویی باشد". او می‌گوید: «باید در یک پیوند نانوشته با اصولگرایان معتدل و میانه‌رو باشیم، بهیچ وجه نباید وارد رقابت مثلا با علی لاریجانی بشویم، بلکه بالعکس، ما باید سعی کنیم آن جاهایی که می‌توانیم در جهت دمکراسی از مجلس دهم بهره‌برداری کنیم.»

به باور صادق زیباکلام طرفداران اصلاحات باید برای به دست گرفتن کمیسیون‌های مجلس تلاش کنند، از جمله کمیسیون سیاست خارجی و یا امنیت ملی. او به کمیسیون اصل نود اشاره می‌‌کند که می‌تواند از قوه قضائیه و نهادهای نظامی و امنیتی نیز بازخواست کند. زیباکلام می‌گوید: «این‌ها جاهای مهم‌تری هست و بیشتر کمک‌ می‌کند به توسعه سیاسی و دمکراسی‌خواهی، تا وارد شدن در رقابت و چالش با اصولگرایان که هیچ سودی هم ندارد.»