1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Η Ελισάβετ στο στόχαστρο της σάτιρας

21 Απριλίου 2016

Τα 90α της γενέθλια γιορτάζει σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. Στη μακρόχρονη πορεία της δεν έγινε μόνο αντικείμενο θαυμασμού αλλά προσέφερε η ίδια και η οικογένειά της πλούσιο υλικό στους σατιρικούς συγγραφείς.

https://p.dw.com/p/1IaPm
Εικόνα: Reuters/S. Wermuth

Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι: ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο 94χρονος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, σπάνια αποφεύγει τις γκάφες. Την ώρα που η μεγαλειοτάτη επιδεικνύει μια απίστευτη στωικότητα σε κάθε της εμφάνιση, ο δούκας του Εδιμβούργου δεν χάνει το κέφι του. Και μερικές φορές έχει κανείς την εντύπωση ότι το θέμα με το οποίο γελάει περισσότερο είναι η συμβία του. Όπως για παράδειγμα στην τηλεοπτική σειρά Eastenders, όπου η Ελισάβετ παρουσιάζεται σαν μπαρ γούμαν.

Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο σάτιρας, όπως στα πρωτοσέλιδα του σατιρικού περιοδικού Punch. Αντίκείμενο σάτιρας δεν γίνεται όμως μόνο η ίδια αλλά και ολόκληρη η βασιλική οικογένεια. Οι πρωταγωνιστές βέβαια δεν είναι όμως τελείως άμοιροι ευθυνών. Κυρίως οι τρικυμιώδεις σχέσεις της βασίλισσας Ελισάβετ με την νύφη της Νταϊάνα τροφοδότησαν πολύ τη σάτιρα. Έγιναν μάλιστα μια από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές της τηλεόρασης με τον τίτλο Spitting Image, που προβαλλόταν για πολλά χρόνια από τον βρετανικό σταθμό ITV. To 2014 η σειρά συμπλήρωσε τα 30 της χρόνια και συνοδεύθηκε με μια έκθεση, από την οποία φυσικά δεν έλειψαν οι σταρ που την ανέδειξαν.

O πρίγκιπας Φίλιππος και στο βάθος σκίτσο της Ελισάβετ
O πρίγκιπας Φίλιππος και στο βάθος σκίτσο της ΕλισάβετΕικόνα: picture alliance/dpa/C. Harris

Την αγαπούν περισσότερο από τη Νταϊάνα

Το 1986 ήταν μια καλή χρονιά για τους Βρετανούς σατιρικούς συγγραφείς. Η βασίλισσα ήταν διαρκώς παρούσα, ταξίδευε πολύ συχνά ανά τον κόσμο, τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα πάνω της ωστόσο τίποτα δεν φαινόταν να μπορεί να την ταράξει. Κανένα άγχος, κανένα τρακ. Μια στάση που αποτυπώνεται και στο διπλανό σκίτσο.

Σκίτσο της Ελισάβετ από την Mary Evans Picture Library
Σκίτσο της Ελισάβετ από την Mary Evans Picture LibraryΕικόνα: picture alliance/Mary Evans Picture Library

Tην ίδια περίοδο στο Μπάκιγχαμ συνυπήρχε με την Νταϊάνα. Η Νταϊάνα μπορεί να ήταν αγαπητή και λαοφιλής, ωστόσο οι Βρετανοί φαίνεται να αγαπούν πάνω από όλους την Ελισάβετ. Έτσι δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι χάρη στην προσωπική συμβολή της Ελισάβετ η μοναρχία δεν φαίνεται να περνάει την παραμικρή κρίση στη Μεγάλη Βρετανία. Η παρουσία της παραμένει δυναμική, ενώ το υψηλό αίσθημα καθήκοντος είναι κάτι που την διακρίνει.

Πιο σκληροί στις πρώην αποικίες

Οι συμπατριώτες της γελοιογράφοι και σατιρικοί συγγραφείς στάθηκαν πολλές φορές σκληροί μαζί της ωστόσο κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με την σκληρότητα που επιδεικνύουν καμιά φορά οι συνάδελφοι τους στις πρώην βρετανικές αποικίες ή στις παρ' ολίγον αποικίες. Για παράδειγμα η Μ. Βρετανία απέτυχε να κάνει το Ιράν αποικία της στις αρχές του 20ου αιώνα και περιορίστηκε στην άσκηση πολιτικής επιρροής.

The Persistence of Monarchy, Σαλβαντόρ Νταλί
The Persistence of Monarchy, Σαλβαντόρ ΝταλίΕικόνα: ullstein bild - TopFoto

Μέχρι και σήμερα πάντως στο Ιράν επιρρίπτουν στη Βρετανία ότι προσπαθεί να ασκήσει πολιτική επιρροή στη χώρα. Η αντίληψη αυτή αποτυπώνεται π.χ, ως σλόγκαν σε μια προεκλογική αφίσα του Ιανουαρίου του 2016. Και ποιος ενσαρκώνει τη Μ. Βρετανία; Η Ελισάβετ ως καμήλα!

Όπως και να παρουσιάζεται όμως η Ελισάβετ, η ίδια εξακολουθεί να γοητεύει τους συμπατριώτες της, οι οποίοι με τη σειρά τους παραμένουν πιστοί στη μοναρχία.

Ζαμπίνε Πέσελ / Μαρία Ρηγούτσου