آیا مرکل در مناقشه طنز با اردوغان مماشات کرده است؟
۱۳۹۵ فروردین ۲۰, جمعهوبسایت اشپیگل آنلاین مینویسد یان بومرمان، خواننده و کمدین آلمانی، روز یکشنبه در حساب توئیتری خود پیامی خصوصی برای پتر آلتمایر، رئیس دفتر آنگلا مرکل گذاشته و در آن نوشته است: «میخواهم در سرزمینی زندگی کنم که میگذارد موضوعات و بحثهای جامعه مدنی در قالب طنز بیان شوند.»
بومرمان نخواسته که کسی در شرایط پیش آمده به او کمک کند بلکه خواهان آن شده که در هر اختلاف یا کشمکش آتی نیز مبنای هنری کارهایش در نظر گرفته شوند. پتر آلتمایر نیز نوشته است که به محض رسیدن به برلین جواب این پیغام را خواهد داد.
اما آلتمایر دیگر جوابی به بومرمان نداد، بلکه سخنگوی دولت، اشتفان زایبرت در روز دوشنبه اعلام کرد که آنگلا مرکل در تماسی تلفنی با نخست وزیر ترکیه، احمد داود اوغلو از بومرمان تبری جسته است.
بیشتر بخوانید: انتقاد شدید رئیس پارلمان اروپا از خواستههای اردوغان
«اشپیگل آنلاین» مینویسد دولت ترکیه پیشتر به دولت آلمان پیام داده بود که از بومرمان و شبکه تلویزیون ZDF آلمان به خاطر اهانت به اردوغان شکایت خواهد کرد اما پس از تماس تلفنی اخیر، دیگر چیزی از این تهدید شنیده نشده است.
شبکه خبری «تیآرتی» در ترکیه روز جمعه بیستم فروردین نوشت: کانال تلویزیونی ZDF آلمان از اردوغان به خاطر پخش برنامه مورد مناقشه عذرخواهی کرده و گفته که این برنامه از اینترنت حذف شده است. رسانههای آلمانی اما چنین خبری را منعکس نکردهاند.
کریستیان شرتز، وکیل متخصص دعاوی رسانهای، نسبت به رفتار و واکنش دولت آلمان در این ماجرا انتقاد جدی دارد.
او به اشپیگل آنلاین گفته است: «به ویژه هضم این موضوع برای ما دشوار است که صدراعظم آشکارا از وزارت خارجه خواست که موضوع را رفع و رجوع کند در حالی که باید اصل تفکیک قوا در این مناقشهها را در نظر گرفت.»
دولت ترکیه به خاطر شعر طنز بومرمان در برنامه شبکه تلویزیونی "زد دی اف نئو" که انتقادات طنزآمیزی علیه اردوغان داشت، دو مرتبه سفیر آلمان در آنکارا را احضار کرد. در این ترانه، اردوغان به خاطر فشار به مخالفان و جاهطلبیهایش هجو میشود.
در این شعر از جمله گفته میشود: «هر روزنامهنگاری که چیزی مینویسد که به مذاق اردوغان خوش نمیآید، فردا توی زندان است.» کریستیان اهرینگ، مجری برنامه در اولین واکنش به تهدید رئیس جمهور ترکیه به اشپیگل آنلاین گفت: «این واقعا مسخره است که اردوغان در واکنش به اتهام نقض آزادی عقیده خواستار سانسور برنامه ما شود.»
بیشتر بخوانید: تلاش اردوغان برای جلوگیری از پخش برنامهای طنزآمیز در آلمان
مارتین شولتز، رئیس آلمانی پارلمان اروپا پیشتر گفته است طنز سیاسی یکی از "مبانی فرهنگ دمکراتیک" است و سیاستمداران همه کشورها از جمله رئیس جمهوری ترکیه باید آن را تحمل کنند.
شولتز گفته بود این پذیرفتنی نیست که اردوغان از آلمان بخواهد حقوق دمکراتیک را محدود کند به این علت که در یک برنامه تلویزیونی از او انتقاد شده است. سیاستمداران آلمانی و جامعه ترکهای آلمان هم از رفتار رئیس جمهور و دولت ترکیه در مورد این برنامه انتقاد کردهاند.