1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

تلاش اردوغان برای جلوگیری از پخش برنامه‌ای طنزآمیز در آلمان

SI۱۳۹۵ فروردین ۱۱, چهارشنبه

در پی واکنش تند رجب طیب اردوغان به پخش یک برنامه طنزآمیز درباره او، سیاستمداران آلمانی و انجمن ترک‌های آلمان از رفتار رئیس جمهور و دولت ترکیه انتقاد کردند. دولت ترکیه از آلمان خواسته بود که از پخش این برنامه جلوگیری کند.

https://p.dw.com/p/1IM7e
رئیس جمهور ترکیه با سیلی از انتقادها و اعتراض‌ها در آلمان روبرو شده است
رئیس جمهور ترکیه با سیلی از انتقادها و اعتراض‌ها در آلمان روبرو شده استعکس: A. Altan/AFP/Getty Images

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه با سیلی از انتقادها و اعتراض‌ها در آلمان روبرو شده است. در پی بخش برنامه طنز‌آلود درباره سیاست‌های اردوغان در تلویزیون شمال آلمان (NDR)، رئیس جمهور ترکیه به پخش این برنامه اعتراض کرد و دولت ترکیه نیز دوبار سفیر آلمان در آنکارا را فراخواند.

نه تنها نمایندگان احزاب آلمان در پارلمان این کشور، بلکه گوکای سوفواوغلو رئیس انجمن ترک‌ها در آلمان نیز به واکنش تند اردوغان اعتراض کرد ‌و آن را با آزادی بیان در این کشور مغایر دانست.

دولت آلمان نیز این انتقاد را ناوارد خواند که دولت آلمان به خاطر مصالح پناهجویان و توافقات حاصله با دولت ترکیه در قبال اظهارات اردوغان سکوت اختیار کرده است.

به کانال دویچه وله در تلگرام بپیوندید!

دولت آلمان پیش‌تر از ابراز نظر پیرامون این برنامه فکاهی خودداری کرده بود. سخنگوی وزارت امورخارجه آلمان در روز چهارشنبه (۳۰ مارس/۱۱ فروردین) در برلین اعلام کرد که فرانک- والتر اشتاین‌مایر بارها نگرانی خود را از ایجاد محدودیت برای کار روزنامه‌نگاران در ترکیه ابراز کرده است.

بیشتر بخوانید: تردیدها و مشکلات توافق اروپا و ترکیه بر سر پناهجویان

کریستیانه ویرتس، معاون سخنگوی دولت آلمان نیز گفت که توافق در مورد پناهجویان توافقی میان ترکیه و اتحادیه اروپاست. به گفته مقامات آلمانی "طنز سیاسی" بخشی از آزادی بیان و مطبوعات در این کشور محسوب می‌شود.

اعتراض سیاستمداران آلمانی

نوربرت روتگن‌، رئیس کمیسیون امورخارجی پارلمان آلمان از فراخواندن سفیر این کشور در آنکارا انتقاد کرد. روتگن اما تصریح کرد که این اقدام تاثیری بر همکاری آلمان با ترکیه در زمینه حل بحران پناهجویان ندارد.

نیلز آنن، سخنگوی امور خارجی حزب سوسیال دمکرات آلمان نیز گفت "بسیار عجیب" به نظر می‌رسد که برای یک برنامه طنزآمیز سفیر کشوری فراخوانده شود. وی تصریح کرد که دولت ترکیه با این اقدام به نتیجه‌ای کامل معکوس رسیده است. وی افزود با این کار به جای اینکه منزلت ریاست جمهور ترکیه حفظ شود، بیش‌تر به ترکیه "لطمه" زده شده است.

بیشتر بخوانید: دولت ترکیه کنترل روزنامه "جهان" را نیز به دست گرفت

امید نوری‌پور، سیاستمدار ایرانی‌تبار حزب سبزها و کارشناس مسائل خارجی این حزب گفت: «برخورد خودپسندانه اردوغان با این برنامه فکاهی نشان می‌دهد که سکوت دولت آلمان در قبال امور انتقادی در ترکیه نادرست است. اردوغان با نخوت مردانه‌اش مطمئناّ دیگر قابل‌اعتماد نیست.»

در این برنامه طنزآلود (Extra 3) که در ۱۷ مارس از تلویزیون شمال آلمان (وابسته به شبکه اول تلویزیون آلمان) پخش شد از سیاست اردوغان در زمینه‌ی نقض آزادی بیان و عدم رعایت حقوق بشر انتقاد شده بود.

در پی پخش این برنامه مارتین اردمان، سفیر آلمان در ترکیه در گفت‌وگویی طولانی با مسئولان وزارت امورخارجه ترکیه "مجبور به توجیه این برنامه" شد.

به گفته وزارت خارجه آلمان، پس از آنکه سفیر این کشور برای بار دوم به وزارت خارجه ترکیه فراخواند شد، او به مقامات ترک صریحاً گفته است که دولت آلمان خود را مقید به "آزادی مطبوعات و بیان" می‌داند و در دولتی قانون‌مدار، قوه قضاییه استقلال کامل دارد و موظف به حمایت از آزادی بیان و دیگر حقوق پایه‌ای شهروندان است.

نتیجه معکوس از اعتراض دولت ترکیه

پیش از این ماجرا، اردوغان از حضور دیپلمات‌های غربی در دادگاه دو روزنامه‌نگار ترک انتقاد کرده بود. این روزنامه‌نگاران به علت انتشار مقالات انتقادی علیه اردوغان و دولت ترکیه محاکمه می‌شوند. مارتین اردمان، سفیر آلمان نیز از جمله دیپلمات‌های غربی بود که در دادگاه این دو تن حضور داشت.

به گفته محافل دیپلماتیک دولت ترکیه از سفیر آلمان خواسته است که دولت آلمان از پخش این برنامه طنز‌آلود جلوگیری کند. در این برنامه به گونه‌ای طنز‌آمیز گفته می‌شود: «هر روزنامه‌نگاری که چیزی می‌نویسد و به مذاق اردوغان خوش نمی‌‌آید، فردا توی زندان است.»

حال با جنجال‌آفرینی اردوغان و کشاندن موضوع به عرصه دیپلماتیک و سیاسی نه تنها از تاثیر این برنامه ـ که به هرحال پخش آن سپری شده بود ـ کاسته نشده، بلکه بازپخش آن در شبکه‌های اجتماعی، یوتیوب و در سایت‌های خبری موجب شده تا میلیون‌ها نفر آن را مشاهد کنند.

بیشتر بخوانید: احتمال ۴ سال حبس برای "آقای گل ترکیه" به خاطر توهین به اردوغان

اتحادیه روزنامه‌نگاران آلمان (DJV) نیز از برخورد اردوغان به شدت انتقاد کرد. فرانک اوبرآل مسئول اتحادیه روزنامه‌نگاران آلمان رفتار اردوغان را "مسخره" خواند. وی افزود با احضار سفیر آلمان در ترکیه "اردوغان در شبکه‌های اجتماعی مورد تمسخر واقع شده است." وی درباره‌ی واکنش تند دولت ترکیه و اردوغان به این برنامه گفت به نظر می‌رسد که سازندگان این برنامه فکاهی بر "نکات درستی" انگشت گذاشته‌اند.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه