1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

"دیوار مهربانی کتاب"، تدبیری برای کتابخوانان کم‌درآمد

NK۱۳۹۴ بهمن ۱۳, سه‌شنبه

دیوارهای "مهربانی" این روزها در ایران بالا می‌روند تا نیازهای مختلفی را برآورده کنند که شهروندان به دلایل گوناگون قادر به تامین آن‌ها نیستند. پس از دیوار مهربانی لباس، حالا در شیراز "دیوار مهربانی" کتاب را می‌توان یافت.

https://p.dw.com/p/1Ho7e
Tag des Lesens im Iran
عکس: IRNA

به گزارش خبرگزاری مهر در کتابفروشی اسفند شیراز "قفسه مهربانی کتاب" راه‌اندازی شده است. غلامحسین امامی، مدیر این کتابفروشی محل کار خود را "سوپرمارکتی برای عرضه‌ی محصولات فرهنگی" می‌نامد.

"قفسه مهربانی کتاب" قرار است نیازهای ادبی و فرهنگی آن دسته از مشتاقان خواندن را برطرف کند که توان خرید کتاب را ندارند. ساختمان این کتابفروشی که از باسابقه‌ترین‌های شیراز است، پیش‌ترها رستوران بوده است.

سال‌ها پیش، هنگامی که هنوز کرانه رودخانه خشک در چنبره بلندمرتبه‌سازی و آپارتمان‌نشین‌های امروزی نبود، رستورانی در آنجا وجود داشت. این "رستوران" اکنون فضای خود را به عرضه غذای فرهنگی اختصاص داده و به گفته مدیر کتابفروشی "اسفند" بیش از اینکه مکانی برای فروش کتاب باشد، سوپرمارکتی برای عرضه محصولات فرهنگی است.

کتاب‌خوان‌ها و اهل ادب که کتاب‌خانه‌‌های شخصی دارند، می‌توانند با این ابتکار کتابفروشی اسفند، دیگران را در لذت کتاب‌خواندن سهیم کنند. آن‌ها کتاب‌های خود را به این کتابفروشی می‌دهند تا دیگرانی که پولی برای خرید کتاب در بساط‌شان باقی نمی‌ماند، از خواندن کتاب بی‌بهره نمانند.

بر اساس گزارش خبرگزاری مهر غلامحسین امامی یکی از چهره های ادبی و فرهنگی شیراز است و به عنوان یکی از کتابفروشان برجسته استان فارس مورد تقدیر قرار گرفته است. او نویسنده، روزنامه‌نگار و مدیر نشر "شیوا" نیز است که مدتی به دلیل مشکلات مختلف کارش را تعطیل کرده بود.

"مهر" هم‌چنین به نقل از یکی از هنرمندان و روزنامه‌نگاران که بسته‌ای کتاب به قفسه "دیوار مهربانی" اهدا کرده، به مشکلات کتابفروشی‌ها، از جمله "گرانی آثار، پایین بودن قدرت خرید مردم، در اولویت قرار نداشتن کتاب در سبد زندگی" اشاره کرده است. مشکلاتی که باعث می‌شود «هر از چندی یکی از آن‌ها به دلیل هزینه‌ها و نبود مشتری عطای کتابفروشی را به لقایش» ببخشد.

به گفته این هنرمند «کتاب اسفند با راه‌اندازی دیوار مهربانی کتاب فرصت تبادل یار مهربان را فراهم ساخته تا آن‌ها که به آثار نوشتاری که خوانده‌اند، نیاز ندارند این امکان را به دیگران بدهند در حوزه‌های مختلف کتاب‌های‌شان را به رایگان تامین کنند.»

سابقه "دیوار مهربانی"

خبرگزاری مهر از سابقه دیوار مهربانی در شیراز نوشته است که مردم پوشاک‌شان را به آن می‌آویختند. "دیوار مهربانی" مدتی است در ایران در شهرهای مختلف، محملی شده برای همبستگی و رسیدن به درد نیازمندان. کاری خودجوش که شهروندان عادی شروع کردند. دیواری که مردم لبا‌س‌های خود را که دیگر به کارشان نمی‌آید به آن آویزان کردند. ظاهرا مردی در مشهد اولین کسی بوده که دیوار خانه‌اش را به این کار اختصاص داد.

بیشتر بخوانید:"دیوار مهربانی" قدمی برای زنده کردن حس انسان‌دوستی آدم‌ها

از قرار در استان گیلان هم همین حرکت صورت گرفته است. به گفته این هنرمند «جايی را مشخص كرده بودند كه مردم لباس‌های اضافی‌شان را می‌گذاشتند تا هركس كه لازم دارد بردارد. شنيدم در تهران هم يخچالی گذاشته‌اند و مردم داخلش خوراكی و غذا می‌گذارند.»

گفت‌وگو با مجید بی‌خیله درباره "دیوار مهربانی"

"دیوار مهربانی" در اروپا

شکل و شمایل "دیوار مهربانی" در اروپا کمی با ایران تفاوت دارد. مردم لباس‌های خود را می‌شویند و پاکیزه به کانتینرهایی می‌اندازند که در آن برای تنگدستان لباس جمع‌آوری می‌شود.

برای کتاب نیز در شهرهای مختلف قفسه‌هایی با درهای باز بر روی همه درست شده که مردم کتابی که خوانده‌اند و دیگر لازم ندارند را در آن‌جا می‌گذارند و مشتاقان بی‌بضاعت کتاب، آن‌چه دوست دارند از آن‌جا برمی‌دارند.