1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

جمعی از طلاب خواستار بررسی اجتهاد حسن روحانی شدند

HH۱۳۹۴ بهمن ۵, دوشنبه

جمعی از طلاب حوزه‌های علمیه از فقهای شورای نگهبان خواسته‌اند که وجود شرط اجتهاد برای نامزدی مجلس خبرگان در مورد رئیس جمهور مجددا بررسی شود. حسن روحانی از دوره سوم عضو مجلس خبرگان بوده است.

https://p.dw.com/p/1HjYq
عکس: varzeshnews

پس از برگزاری آزمون کتبی اجتهاد، آزمون شفاهی داوطلبانی که اجتهاد آنها از نظر فقهای شورای نگهبان محرز نیست امروز (دوشنبه، ۵ بهمن / ۲۵ ژانویه) خاتمه می‌یابد.

مسئولان شورای نگهبان اعلام کرده‌اند که نتیجه بررسی صلاحیت داوطلبان نامزدی در انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان روز دوشنبه به وزارت کشور ارائه خواهد شد.

در چنین روزی "جمعیت طلاب انقلاب اسلامی" در نامه‌ی سرگشاده‌ای از فقهای شورای نگهبان خواسته است به خاطر اظهار نظرهایی از رئیس جمهور که "به صراحت با مبانی دینی و فقهی منافات دارد" اجتهاد او را مجددا بررسی کنند.

بیشتر بخوانید: نگرانی از "مهندسی انتخابات" با غیررقابتی شدن اغلب حوزه‌ها

تردید در اجتهاد حسن روحانی

حجت‌الاسلام حسن روحانی در دوره سوم از سمنان و در دوره چهارم از تهران به مجلس خبرگان راه یافت. شورای نگهبان می‌گوید، اجتهاد اعضای مجلس خبرگان محرز است و نیازی به بررسی و آزمون ندارد.

"جمعیت طلاب انقلاب اسلامی" خواستار تجدید نظر در این رویه شده است زیرا معتقد است، ممکن است: «به مرور زمان به علل مختلفی نظیر دوری از فضای درس و بحث، تغییر نگرش در افکار و... ملکه اجتهاد زائل شده یا تضعیف گردد.»

اعضای این جمعیت تاکید می‌کنند که روحانی در دو سال گذشته "مواضع ناصحیح و نظرات ناپخته"‌ای ابراز کرده که "این ظن قوی را ایجاد می‌کند که به سبب حضور متوالی در مناصب سیاسی و خدمت‌گزاری اجرایی و دوری از فضای درس و بحث حوزوی، معلومات ایشان غبار گرفته و به فراموشی گراییده و ملکه اجتهاد ایشان زائل شده است".

به گزارش "رجا نیوز"، نویسندگان نامه به فقهای شورای نگهبان، در ادامه به دو مورد از سخنان رئیس جمهور در تفسیر برخی وقایع تاریخی، از جمله واقعه کربلا و اظهار نظرهای او درباره برخی مسائل فرهنگی و اجتماعی اشاره کرده‌اند که به گمان آنها "به وضوح نشان دهنده عدم دقت فقهی اصولی" حسن روحانی است.

بیشتر بخوانید: خامنه‌ای غیرمستقیم رد صلاحیت‌های گسترده را تأیید کرد

حذف خبر رد صلاحیت حسن خمینی

نویسندگان نامه با نقل اظهاراتی از روحانی نظیر "صاحبان فرهنگ ما نیاز به ارشاد و گشت ارشاد ندارند"، "تقسیم هنرمندان به هنرمندان ارزشی و غیر ارزشی بی‌معناست" یا "حکومت وظیفه ندارد مردم را با اجبار و شلاق به بهشت ببرد" نتیجه گرفته‌اند: «امروز اجتهاد جناب آقای حجت‌الاسلام دکتر حسن روحانی با تردید جدی مواجه است.»

در روزهای گذشته گمانه‌زنی‌ها درباره رد یا تائید صلاحیت برخی از داوطلبان نامزدی در انتخابات هفتم اسفند مجلس خبرگان افزایش یافته و در مورد وضعیت کسانی مانند اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس پیشین مجلس خبرگان، و حسن خمینی حساسیت‌ها شدید بوده است.

حسن خمینی از شرکت در آزمون اجتهاد خودداری کرده است. خبرگزاری "تسنیم"، وابسته به سپاه پاسداران، روز گذشته با استناد به منابع نزدیک به شورای نگهبان خبر از عدم تائید صلاحیت حسن خمینی داد اما ساعتی بعد این خبر را حذف کرد.

حساسیت‌ها نسبت به رفسنجانی نیز به خاطر برخی از اظهارات او از جمله امکان شورایی بودن رهبری در جمهوری اسلامی و خودداری از محکوم کردن معترضان انتخابات سال ۸۸ بسیار زیاد است.

بیشتر بخوانید: رفسنجانی: روز جشن برجام ۶۰ درصد داوطلبان را حذف کردند

«امام خامنه‌ای، حجت‌الاسلام رفسنجانی»

رفسنجانی هفته گذشته (دوشنبه ۲۸ دی/ ۱۸ ژانویه) از این که در روز جشن برجام حدود ۶۰ درصد داوطلبان انتخابات مجلس رد صلاحیت شده‌اند ابراز تاسف کرد و گفت: «پس از موفقیت "برجام ۱" باید با حراست از دستاوردهای برجام و باز گذاشتن راه تحقیق و پژوهش و جدی گرفتن کرسی‌های آزاداندیشی و آزادی بیان و عقیده در "برجام ۲" بتوانیم زمینه‌های توسعه و رشد و بالندگی کشور را فراهم کنیم.»

به گزارش خبرگزاری مهر، رفسنجانی با اشاره به سخنانی از رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای، درباره راه‌اندازی کرسی‌های آزاداندیشی گفته است: «چند سال پیش یک حرف مهمی رهبری زدند ولی نه خود پیگیری کردند و نه آنها که خیلی ذوب در ولایت هستند.»

"جمعیت طلاب انقلاب اسلامی" همان روز از رفسنجانی دعوت کرد تا در یک "جلسه آزاداندیشی" با موضوع "جایگاه زهد و تجمل‌گرایی مسئولین در جمهوری اسلامی ایران" شرکت کند و به پرسش‌های "طلاب و فضلا" پاسخ دهد.

بیشتر بخوانید: رفسنجانی و امکان شورایی شدن رهبری در جمهوری اسلامی

این دعوت ظاهرا کنایه‌ای به رفسنجانی است که منتقدانش او را به تجمل‌گرایی متهم می‌کنند. او در این دعوت‌نامه "حجت‌الاسلام و المسلمین علی اکبر هاشمی رفسنجانی" خطاب شده است.

در سایت رسمی مجمع تشخیص مصلحت نظام و اغلب منابع دیگر رئیس این مجمع "آیت‌الله" خوانده می‌شود. ظاهرا "جمعیت طلاب انقلاب اسلامی" که خامنه‌ای را امام می‌خواند، رفسنجانی را شایسته عنوان "آیت‌الله" نمی‌داند.