1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

نتایج دومین دور مذاکرات کنفرانس سوریه "رضایت‌بخش" است

FF۱۳۹۴ آبان ۲۳, شنبه

بنا به گزارش رویترز به نقل از فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه‌ی اروپا، مذاکرات دور دوم نشست بین‌المللی برای پایان‌دادن به جنگ سوریه در وین "به خوبی" برگزار شده و زمینه‌ی دست‌یابی به یک توافق فراهم آمده است.

https://p.dw.com/p/1H5xE
عکس: Reuters/L. Foeger

فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر امور خارجه‌ی آلمان، روز شنبه (۱۴ نوامبر) در رابطه با نتایج گفت‌وگوهای کنفرانس سوریه در وین گفت که ۱۷ کشور شرکت‌کننده در این نشست بر سر آغاز مذاکره با گروه‌های اپوزیسیون دولت بشار اسد، به توافق رسیدند. بنا به گفته‌ی اشتاین‌مایر، هدف این گفت‌و‌گوها چگونگی برگزاری انتخابات در سوریه در ظرف ۱۸ ماه آینده خواهد بود.

گفته می‌شود که دی میستورا، نماینده‌ی سازمان ملل متحد، در این نشست فهرستی از اسامی گروه‌های اپوزیسیون در سوریه را در اختیار وزیران خارجه‌ی کشورهای شرکت‌کننده قرار داد. ایران تمامی گروه‌های مخالف اسد را "تروریست" می‌خواند.

بیشتر بخوانید:ایران در سطح معاون وزیر خارجه در کنفرانس سوریه شرکت می‌کند

وزیر امور خارجه‌ی آلمان هم‌چنین گفت که قرار است تا پایان سال جاری میلادی، نمایندگان گروه‌های مخالف اسد نیز با مقامات رسمی این کشور دیدار و گفت‌وگو کنند. بر اساس طرح مورد توافق شرکت‌کنندگان در کنفرانس، قرار است دولت موقت سوریه در ظرف ۶ ماه آینده تشکیل شود. اشتاین‌مایر در پایان سخنان خود افزود که مذاکرات دشواری در پیش است.

پیشتر فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه‌ی اروپا، از روند این گفت‌وگوها ابراز رضایت کرده بود. او ولی از دادن اطلاعات بیشتر در باره‌ی جزییات طرح‌های مورد توافق، خودداری ورزیده بود.

فرانک والتر اشتاین‌مایر وزیر امور خارجه آلمان گفت که ۱۷ کشور شرکت‌کننده در این نشست بر سر آغاز مذاکره با گروه‌های اپوزیسیون دولت بشار اسد، به توافق رسیدند.
فرانک والتر اشتاین‌مایر وزیر امور خارجه آلمان گفت که ۱۷ کشور شرکت‌کننده در این نشست بر سر آغاز مذاکره با گروه‌های اپوزیسیون دولت بشار اسد، به توافق رسیدند.عکس: Reuters/L. Foeger

موانع بر سر "آغازی جدید" در سوریه

در کنفرانس وین، وزرای خارجه‌ی آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه و نیز شماری از کشورهای منطقه از جمله ترکیه، مصر، قطر، لبنان و عراق شرکت داشتند. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه‌ی ایران، نماینده‌ی این کشور در این نشست بود.

بیشتر بخوانید:واکنش‌های منفی به طرح روسیه برای برون‌رفت از بحران سوریه

جان کری، وزیر امور خارجه‌ی آمریکا، در پایان این گردهم‌آیی به همراه همتای روسی خود، سرگئی لاوروف، در یک کنفرانس رسانه‌ای شرکت کرد و گفت که با وجود امضای توافق‌نامه‌ی دور دوم مذاکرات در نشست وین، هنوز موانعی بر سر "آغازی جدید در کشور جنگ‌زده‌ی سوریه "وجود دارد.

او گفت: «ما هنوز بر سر سرنوشت بشار اسد به توافق نرسیده‌ایم.» کری تاکید کرد که با این‌حال جامعه‌ی جهانی باید دریابد که شرایط بسیار بحرانی است و سرانجام: «باید به ریختن خون در سوریه پایان داد.» کری هم‌چنین افزود که کشورهایی که با گروه‌های ذینفع در سوریه ارتباط دارند، اکنون باید در جهت برقراری یک آتش‌بس تلاش کنند.

تاثیر حملات تروریستی "دولت اسلامی" بر کنفرانس

فدریکا موگرینی با اشاره به حملات تروریستی "دولت اسلامی" در پاریس گفت که خطر تروریسم، تمامی کشورهای شرکت‌کننده در این نشست را تهدید می‌کند. او یادآور شد که تنها پاسخ موثر به این خطر، "دست‌زدن به اقدامات مشترک" است.

لورن فابیوس، وزیر خارجه‌‌ی فرانسه، در این رابطه تاکید کرد که مبارزه با اسلام‌گرایان افراطی "داعش" با توجه به حملات تروریستی این گروه در فرانسه "ضرورت بیشتری پیدا کرده است."

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه‌ی روسیه نیز در این راستا یادآور شد که: «حملات تروریستی پاریس را به هیچ‌وجه نمی‌توان توجیه کرد. همان‌‌گونه که توجیهی برای بی‌عملی ما در مبارزه علیه "دولت اسلامی"، جبهه‌النصرت و دیگر گروه‌های مشابه وجود ندارد.»

اهمیت دور دوم مذاکرات

کارشناسان سیاسی این دور مذاکرات را یکی از مهم‌ترین مراحل گفت‌وگوهای بین‌المللی در خصوص پایان‌ دادن به جنگ داخلی سوریه ارزیابی می‌کنند. بنا بر گزارش خبرگزاری‌ها در ۴ سال جنگ داخلی میان نیروهای رژیم بشار اسد و مخالفان او تا کنون بیش که ۲۵۰ هزار نفر کشته و میلیون‌ها تن آواره شده‌اند. بسیاری از آوارگان در راه رسیدن به اروپا، به ویژه به آلمان جان خود را از دست داده‌اند.

بیشتر بخوانید: ظریف‌: با توجه به حملات پاریس سفر اروپایی روحانی لغو شد

در دور نخست کنفرانس که دو هفته‌ی پیش برگزار شد، آمریکا، روسیه و ۱۵ کشور دیگر با حضور ایران و عربستان سعودی بر سر برقراری آتش‌بس و تشکیل دولتی موقت در سوریه به توافق رسیدند. ریاست هیات ایرانی، بر عهده‌ی محمدجواد ظریف بود.