1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

واکنش اپوزیسیون سوریه به "موضع احتمالی ایران" در کنفرانس وین

SA۱۳۹۴ آبان ۸, جمعه

یک مقام ارشد در خاورمیانه که با موضع ایران در قبال سوریه آشناست، از نشانه‌هایی دال بر احتمال توافق ایران برای انتقال قدرت در سوریه در پی انتخابات سخن گفته است. اپوزیسیون سوریه برگزاری چنین انتخاباتی را ناممکن می‌داند.

https://p.dw.com/p/1Gx4Y
عکس: Colourbox

خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه (۲۹ اکتبر / ۷ آبان) در گزارشی از قول یک مقام ارشد در خاورمیانه که با مواضع جمهوری اسلامی در قبال سوریه آشناست، نوشته است که نشانه‌هایی دال بر احتمال توافق ایران برای انتقال قدرت در سوریه در پی دوره‌ای شش ماهه وجود دارد.

به گفته‌ی او جمهوری اسلامی احتمال دارد با این مسئله موافقت کند که در پی دوره‌ای شش ماهه در سوریه انتخاباتی در این کشور برگزار گردد و به این ترتیب سرنوشت بشار اسد نیز روشن شود.

اظهارات این مقام ارشد که نام او در گزارش رویترز ذکر نشده، در آستانه برگزاری کنفرانس سوریه در وین بیان شده است.

در این کنفرانس بین‌المللی که روز جمعه (۳۰ اکتبر / ۸ آبان) آغاز شد، برای نخستین بار ایران نیز حضور دارد. به این ترتیب قدرت‌های بزرگ جهان و مهمترین بازیگران منطقه‌ای بحران سوریه از جمله عربستان سعودی و جمهوری اسلامی بر سر میز گفت‌وگو گرد هم آمدند.

بیشتر بخوانید: کنفرانس سوریه در وین برای نخستین بار با حضور ایران

در هفته‌های اخیر گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال تغییر در موضع ایران در قبال سوریه و آینده‌ی بشار اسد بیشتر شده است.

روز ۲۹ مهر ماه حسین امیرعبداللهیان، معاون وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در گفت‌وگویی با نشریه‌ی بریتانیایی گاردین تصریح کرده بود که ایران در تلاش نیست که "اسد به عنوان رئیس‌جمهور برای همیشه در قدرت باقی بماند"، اما نسبت به "نقش او در یکپارچگی ملی سوریه و مبارزه علیه تروریسم" واقف است.

مقام ارشد در خاورمیانه که رویترز در گزارش خود به اظهارات تحلیلی او اشاره کرده، سخنان عبداللهیان را به عنوان پایان حمایت ایران از بشار اسد پس از پایان دوره‌ای انتقالی ارزیابی کرده است.

ایران و روسیه از مهم‌ترین پشتیبانان حکومت اسد محسوب می‌شوند و هر دو با حضور نظامی خود در جنگ داخلی سوریه شرکت دارند.

بیشتر بخوانید: ظریف: بدون ایران راه‌حل معقولی برای سوریه وجود ندارد

عربستان سعودی که رقیب بزرگ ایران در منطقه محسوب می‌شود، خواهان برکناری حکومت اسد است و همچنین با حملات هوایی روسیه در سوریه مخالفت می‌ورزد.

واکنش اپوزیسیون سوریه به پیشنهاد برگزاری انتخابات

در این میان اپوزیسیون سوریه نیز به گمانه‌زنی‌ها درباره آینده اسد، دوره‌ی انتقالی و به ویژه برگزاری انتخابات واکنش نشان داد.

احمد السعود، فرمانده لشکر سیزدهم وابسته به ارتش آزاد سوریه در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز متذکر شد که برگزاری انتخابات در سوریه "در سایه‌ی هرج و مرج حاکم غیرواقع‌بینانه است".

یکی دیگر از مقام‌های اپوزیسیون سوریه نیز روز جمعه (۳۰ اکتبر / ۸ آبان) به خبرگزاری رویترز گفت، هر گونه طرح صلحی که به بشار اسد اجازه شرکت در انتخابات پس از دوره‌ای انتقالی را بدهد، "احمقانه" خواهد بود، چرا که "او خود ریشه‌ی مشکل است".

جورج صبرا، یکی از چهر‌ه‌های بلندپایه‌ی اپوزیسیون سوریه
جورج صبرا، یکی از چهر‌ه‌های بلندپایه‌ی اپوزیسیون سوریهعکس: Getty Images/Afp

جورج صبرا، یکی از اعضای ائتلاف ملی سوریه که تحت حمایت غرب قرار دارد، در این راستا همچنین تصریح کرد، "تصور اینکه در چنین شرایطی می‌توان در سوریه انتخابات برگزار کرد، تصوری احمقانه است".

این سیاستمدار اپوزیسیون سوریه افزود: «میلیون‌ها سوری در خارج از سوریه به سر می‌برند، بسیاری از آنها در اردوگاه‌های آوارگان در کشورهای دیگر هستند. در خود سوریه هم میلیون‌ها نفر خانه و زندگی خود را رها کرده‌اند تا جان خود را نجات دهند.»

صبرا کنفرانس وین را "گردهمایی نمایشی" با حضور کشورهای خاورمیانه خواند که آنها در آن اظهارات خود را در راه مصالح‌شان بیان می‌کنند و نه برای حل واقعی مشکل سوریه.

خوشبینی نسبی سیاستمداران غرب

در حالیکه اپوزیسیون سوریه به حاصل کنفرانس وین امیدی ندارد، نشانه‌های خوشبینی در اظهارات مقام‌های دیپلماتیک غرب نمایان است.

فرانک‌ والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان در آستانه برگزاری کنفرانس وین از "نشانه‌ی امید برای سوریه و منطقه" سخن گفت.

او در عین حال تصریح کرد: «قصد بر سر آن است که نخستین قدم را در راه حل سیاسی بحران برداشت. آنچه ما امروز در وین شاهد آن هستیم، در هفته‌ها و ماه‌های گذشته ناممکن به نظر می‌رسید.»

فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان
فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمانعکس: Reuters/L. Foeger

به باور وزیر خارجه آلمان اگر تمامی طرف‌های شرکت‌کننده در این گفت‌وگوها آمادگی و انعطاف لازم را نشان دهد، این کنفرانس می‌تواند در حل بحران سوریه نتیجه‌بخش باشد.

اشتاین‌مایر همچنین خاطرنشان ساخت: «ایران و عربستان سعودی برای نخستین بار مشترکا با دیگر کشورها بر سر میز مذاکره نشسته‌اند و این خود نشانه‌ی امید برای سوریه و منطقه است.»

بیشتر بخوانید: وزیر خارجه آلمان: اجلاس صلح سوریه فرصتی برای پناهجویان است

یکی از نکات دشوار و بحث‌برانگیز در کنفرانس وین آینده‌ی بشار اسد است. لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه که از شرکت‌کنندگان در این کنفرانس است، در این باره گفته است: «اسد را نمی‌توان آینده‌ی سوریه تلقی کرد. او دیر یا زود دیگر بر سر قدرت نخواهد بود.»

بنابر گزارش خبرگزاری فرانسه فابیوس همچنین تصریح کرده است: «آقای اسد را که مسئول بخش بزرگی از تراژدی سوریه است، نمی‌توان بخشی از آینده‌ی سوریه دانست.»

در کنفرانس بین‌المللی وین برای حل بحران سوریه وزرای خارجه روسیه، آمریکا، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان و همچنین هیات‌هایی بلندپایه از کشورهای منطقه از جمله جمهوری اسلامی، عربستان سعودی، ترکیه، مصر، قطر، لبنان، عمان و عراق حضور دارند.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه

نمایش مطالب بیشتر