1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

بازداشت دانش‌آموزی ۱۴ ساله به خاطر "توهین به اردوغان"

NK۱۳۹۴ مهر ۳۰, پنجشنبه

پلیس یک نوجوان را در یک کافه اینترنتی در شهر بونیان بازداشت کرد و یک شب در حبس نگه داشت. دادگاه فردای آن روز این نوجوان را آزاد کرد، اما خبر ماجرا همه جا پیچید.

https://p.dw.com/p/1GssL
Demonstration gegen Erdogan- Auftritt am 24.05.14
ترکیه در ما‌ه‌های اخیر شاهد تظاهرات متعدد علیه اردوغان بوده استعکس: Gezal Acer

به گزارش خبرگزاری "جیهان" از ترکیه، یک دانش‌آموز ۱۴ ساله روز چهارشنبه (۲۱ اکتبر) در یک کافه اینترنتی بازداشت شد. اتهام او "توهین" به رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در صفحه فیسبوک‌اش بود. بنا بر قانون جزایی ترکیه توهین به رئیس جمهور می‌تواند مجازاتی تا چهار سال زندان داشته باشد.

این دانش‌آموز روز پنجشنبه به مقابل دادگاه آورده شد و دادستان علیه او اعلام جرم کرد. قضات دادگاه اما تصمیم گرفتند او را آزاد کنند زیرا این نوجوان هنوز به سن ۱۵ سال نرسیده است. قوانین ترکیه اجازه مجازات افراد زیر ۱۵ سال را نمی‌دهد؛ در صورتی که جرمی مرتکب شده باشند که مجازات آن کم‌تر از پنج سال باشد.

از سال ۲۰۱۴ که رجب طیب اردوغان به ریاست جمهوری رکیه رسید میزان و شدت تعرض نیروهای امنیتی به شهروندان ترکیه با اتهاماتی مانند "توهین به رئیس جمهور" به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است؛ تعرضی که شامل حال نوجوانان نیز می‌شود. در دسامبر سال ۲۰۱۴ هم یک پسر ۱۷ ساله به همین دلیل بازداشت شد و مدتی در زندان بسر برد. او به ۱۱ ماه زندان یا پرداخت جزای نقدی محکوم شد.

توهین به اردوغان، اتفاقی میکروسکوپی در میان ده‌ها حادثه

تنش در جامعه ترکیه و دو قطبی شدن آن، پس از انتخابات پارلمانی اوائل ماه ژوئن تشدید شد. انتخاباتی که در آن حزب حاکم عدالت و توسعه اکثریت مطلق خود را از دست داد و برای تشکیل دولت مجبور به ائتلاف با احزاب دیگر شد. آن زمان حزب دمکراتیک خلق‌ها که جامعه کرد ترکیه و بخشی از مخالفان ترک دولت حاکم را نمایندگی می‌کند، توانست برای اولین بار از حد نصاب ۱۰ درصد بگذرد و ۸۰ نماینده روانه مجلس کند.

بیشتر بخوانید:نگرانی اتحادیه اروپا از به‌خطرافتادن دموکراسی در ترکیه

از آن پس حملات علیه حزب کارگران کردستان (پ ک ک) اوج گرفت. با حمله انتحاری یک فرد نزدیک به گروه "دولت اسلامی" به عده‌ای از جوانان هوادار کردهای سوریه در شهر مرزی سوروچ در خاک ترکیه در تیرماه امسال، مناسبات کردها و دولت بیش از پیش تنش‌آلود شد و هر دو طرف آتش‌بس را پایان‌یافته اعلام کردند. هم‌زمان فشار بر صلاح‌الدین دمیرتاش، رهبر حزب دمکراتیک خلق‌ها شدت گرفت.

تنش و خشم در میان شهروندان ترکیه، با دو انفجار در روز شنبه (۱۰ اکتبر/ ۱۸ مهر) در آنکارا به اوج خود رسید. بمب‌‌ها کمی پیش از شروع راهپیمایی "صلح و دمکراسی" منتقدان دولت در نزدیکی ایستگاه مرکزی راه‌‌آهن آنکارا عمل کردند. این انفجار بیش ز ۱۰۰ کشته و نزدیک ۴۰۰ نفر زخمی به جا گذاشت.

بیشتر بخوانید: مردم ترکیه در سوگ و خشم پس از انفجارهای آنکارا

دامنه این تشنج به حدی گسترده شد که حتی پلیس آلمان نسبت به درگیری‌های نیابتی بین کردها و ترک‌های ناسیونالیست مقیم این کشور هشدار داد.

بیشتر بخوانید: اتهام سنگین کردها علیه دولت ترکیه در پی انفجارهای آنکارا