1. رفتن به محتوا
  2. رفتن به مطالب اصلی
  3. رفتن به دیگر صفحات دویچه وله

قهرمان محلی: جوانی که در برابر فساداداری قد علم کرد

رضا شیرمحمدی۱۳۹۴ شهریور ۱, یکشنبه

فساد اداری در افغانستان یکی از مشکلات عمده در حکومتداری و جامعه این کشور است. برنامه های زیادی برای مبارزه با آن راه اندازی شده است. افغانستان هنوز هم در صدر فهرست کشورهایی در جهان قرار دارد که به فساداداری آغشته اند.

https://p.dw.com/p/1GKG8
Local Heroes Artikelbild Tariq Eqtedari | Dari PNG
عکس: DW

گروهی از جوانان با پیراهن های سفید در خیابان می دوند. آنها در جریان یک مسابقه دوش ماراتون رقابت می کنند که برای مبارزه با فساداداری راه اندازی شده است. اما با دوش ماراتون چطور می توان با فساداداری مبارزه کرد؟

طارق اقتداری، جوان 31 ساله از شهر مزار شریف است که سالهاست در کابل پایتخت افغانستان زندگی می کند. او برگزارکننده این مسابقات دوش بود. وی می گوید این مسابقات با پیام مبارزه با فساداداری، برای تشویق و بسیج جوانان و دیگر افراد جامعه برای مبارزه با فساد اداری راه اندازی شد. روی لباس جوانان شرکت کننده در مسابقات نشانه هایی برای مبارزه با فساداداری وجود داشت.

طارق می گوید مشکل فساداداری یک دلیل بزرگ فقر، بدبختی، توسعه نیافتگی و ناآگاهی در افغانستان است؛ به همین دلیل برنامه های موثر و متفاوتی برای آگاهی دهی در این زمینه نیاز است: «برای آگاهی دهی و برجسته ساختن نقش جوانان در مبارزه با فساد من و تیمی که تشکیل داده بودم توانستیم در سال های 2013 و 2014 در کابل و پنج ولایت دیگر این "مسابقات دوش برای مبارزه با فساد" را برگزار کنیم. مودلی که هم ورزش بود و هم اقدامی برای بسیج جوانان برای مبارزه با فساد».

اگرچه این جوان قصد داشت در همه ولایت های افغانستان این مسابقات را برگزار کند، اما به گفته خودش به خاطر عدم همکاری و کارشکنی های برخی ادارات تنها در شش ولایت این مسابقات برگزار شد.

بنابر گزارش سازمان شفافیت افغانستان، مردم در این کشور تنها در سال های 2013 و 2014 بیش از دو میلیارد دالر رشوت داده اند. در وزارتخانه ها و ادارات دولتی هم هنوز به شکل گسترده فساد وجود دارد. موسسات بین المللی بارها گفته اند که بخشی از پول های کمکی به افغانستان به خاطر فساد حیف و میل شده اند. آنها بارها هشدار دادند که در صورت نادیده گرفتن فساد در ادارات دولتی، کمک هایشان را به این کشور جنگزده قطع می کنند.

اگرچه به گفته اقتداری، وی و تیمش در شرایط خطرناکی در مقابل مافیای فساد قد علم کردند؛ نتیجه فعالیت های ضدفساد آنان به مرور زمان با بیشتر شدن شمار جوانان رضاکار برای مبارزه با فساداداری نمایان گردیده است.

آذر شیوا ضیا، یکی از جوانانی است که در کابل با کارهای طارق اقتداری آشناست و در برخی برنامه هایی که از سوی وی و همکارانش برگزار گردیده، شرکت کرده است. او می گوید طارق فعالیت های اجتماعی را از دوران مکتب آغاز کرده و "بیش از آنکه با خانواده اش بزرگ شود، در متن جامعه بزرگ شده است".

آذر می گوید فعالیت های طارق و تیمش برای مبارزه با فساد به رشد فرهنگ مبارزه با فساد کمک کرده است: «با این مسابقات ورزشی که برای مبارزه با فساد راه اندازی شد، آهسته آهسته فرهنگ مبارزه با فساد در اذهان عمومی رشد کرد. در مورد مبارزه با فساد باید در اذهان عمومی به تکرار گفته شود. با گفتن این موضوع می توانیم جامعه را به تغییر بکشاینم».

به گفته شیوا حالا جوانان در اکثر ولایت های افغانستان طارق اقتداری را به خاطر فعالیت های اجتماعی و فرهنگی اش می شناسند.

Afghanistan Tareq Eqtedari
جایزه جوان برتر.عکس: DW/T. Eqtedari

نقش جوانان در رهبری

طارق اقتداری که فعالیت های اجتماعی اش را از هشت سال قبل آغاز کرده، حالا به یکی از رهبران جوان و قابل اعتماد در جامعه افغانستان تبدیل شده است. این جوان و شماری از دوستانش در سال 2006 پارلمان جوانان را از روی شورای ملی افغانستان نمونه سازی کردند. وی در مورد هدف این پارلمان می گوید: «از طرق مختلف تلاش ما این است که اول آگاهی بدهیم، دادخواهی کنیم و لابی گری کنیم تا جایگاه جوانان را، که کارآفرینی و کارایی شان نسبت به نسل های گذشته بیشتر است، در تصمیم گیری های ملی پیدا بکنیم».

وی می گوید دولت افغانستان و نهادهای مسئول در یک و نیم دهه اخیر به توانمندی جوانان توجه نکرده اند و به آنان زمینه سهم گیری در تصمیم گیری های بزرگ اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور فراهم نشده است. او به این باور است که پارلمان جوانان این زمینه را فراهم می کند که جوانان امروزی با توانایی ها و قابلیت های مدرن شان بتوانند در آینده رهبران واقعی در جامعه شوند.


طارق اقتداری در حال حاضر دانشجوی رشته ماستری روابط بین الملل و اقتصاد سیاسی در دانشگاه کابل است. او همچنان به سطح کارشناسی از دانشگاه کاردان در رشته اقتصاد فارغ شده است. او سفرهای بین المللی زیادی داشته و در برنامه ها و همایش های بزرگ جوانان شرکت کرده است.

طارق در این برنامه ها به عنوان نماینده جوانان افغانستان شرکت کرده و همواره از توانایی ها و وضعیت جوانان در این کشور به دیگر جوانان جهان معلومات داده است. او می گوید از جوانان در کشورهای دیگر جهان الگوهای خوبی برداشته است.

برنامه جوان برتر

در حال حاضر طارق و تیم کاری اش بالای برنامه "جایزه جوان برتر" کار می کنند. آنها می خواهند از طریق این مسابقه استعدادهای جوانان را در افغانستان شناسایی کنند و جوانان با استعداد را مطرح نمایند. او می گوید این برنامه دیگر جوانان را هم تشویق می کند.

این برنامه مسابقه ای میان جوانان در رشته ها و سطوح مختلف است که به صورت دوامدار برگزار خواهد شد: «من و دوستم عنایت مدرس روی برنامه جایزه جوان برتر کار می کینم و یک تیم رضاکار را هم هماهنگ کرده ایم که همکار باشند. برنامه ملی، بنیادی و دوامدار خواهد بود. این برنامه به منظور ایجاد اتاق های فکر برای جوانان، فرهنگ سازی، تحقیق و پروهش، جلوگیری از فرار مغزها و استعدادیابی جوانان و خودکفایی افغانستان راه اندازی می شود».

به گفته طارق جوانان از سراسر افغانستان می توانند در این برنامه شرکت کنند. در اخیر این برنامه به سه تن از جوانان جایزه داده می شود. جایزه های این مسابقه عبارتند از "دانشمند برتر" برای یک جوان دانشمند، "ورزشکار برتر" برای یکی از ورزشکاران جوان که دست آوردها و مدال های بیشتری داشته باشد، "بانوی برتر" برای یکی از بانوان جوانی که تاثیرگذاری بیشتری بر محیط و وضعیت زنان داشته باشد.

Afghanistan Tareq Eqtedari
برنامه نوبل تاک.عکس: DW/T. Eqtedari

کتابخانه آنلاین رایگان

طارق و دوستانش علاوه بر برگزاری نمایشگاه ها، همایش ها، مسابقات ورزشی و فکری، تلاش برای مبارزه با فساد و فرهنگ سازی در جامعه، همچنان قصد دارند برای مردم و مخصوصا جوانان این کشور یک کتابخانه بزرگ آنلاین را تاسیس کنند.

وی می گوید با همکاری دوستانش کتاب های آنلاین زیادی را گردآوری کرده و قرار است این کتابخانه به زودی راه اندازی شود: «حدود یکصد هزار عنوان کتاب در عرصه های مختلف دسته بندی خواهد شد و به صورت رایگان، آسان و پرسرعت در دسترس همه قرار خواهد گرفت. این کتابخانه یک منبع مهم برای پژوهش و تحقیق در افغانستان خواهد بود».

طارق اقتداری تاکنون به خاطر فعالیت های اجتماعی اش برای مبارزه با فساد، تامین عدالت اجتماعی، خشونت زدایی و برقراری صلح، بلند بردن توانایی جوانان، تشکیل شبکه مبارزه با فساداداری، شبکه جوانان به عنوان نهد چتر برای دیگر نهادهای جوانان و غیره فعالیت هایش، توانسته است جایزه های بین المللی زیادی به دست آورد.

جوانان به این باورند که فعالیت های جوانانی همچون طارق در بیرون از افغانستان مهمتر جلوه می کنند تا در داخل کشور و برای سیاستمداران افغانستان. آذر شیوا ضیا می گوید: «افغانستان کشوریست که شما اگر قدرتی پشت سرتان نباشد هیچ وقت به استعداد شما ارج نمی گذارند. طارق و تیمش و جوانانی همانند آنان، با فعالیت های سخت کوشانه خودشان مطرح شده اند».

طارق همچنان برنامه دیگری را راه اندازی کرده است که "نوبل تاک" نام دارد. او با این برنامه می خواهد حرف های ناب جوانان افغانستان را پیدا کرده و ماندگار کند. او با این برنامه هایش در تلاش ایجاد یک تصویر زیبا از کشورش افغانستان است. طارق با اینکه سفرهای زیادی به کشورهای پیشرفته دنیا داشته، همچنان در کشورش باقی مانده و به آینده ای روشن و زیبا برای کشورش چشم دوخته است.