1. رفتن به محتوا
  2. رفتن به مطالب اصلی
  3. رفتن به دیگر صفحات دویچه وله

100 روز نخست حکومت بی‌کابینه گذشت

فرانس پرس/ عارف فرهمند۱۳۹۳ دی ۱۶, سه‌شنبه

100 روز نخست حکومت وحدت ملی افغانستان بدون کابینه سپری شد. در این مدت چونکه همه وزارتخانه‌ها و اداره‌های ولایتی از سوی سرپرست‌ها با صلاحیت‌های محدود مدیریت می‌شوند، گام‌های اساسی برای اصلاحات برداشته نشده است.

https://p.dw.com/p/1EFWU
Ashraf Ghani Ahmadzai
عکس: DW

تاخیر در معرفی وزیران کابینه چالش‌های پیش روی حکومت وحدت ملی را برجسته کرده است. حکومت وحدت ملی نیز در نتیجه انتخابات آمیخته با فساد و بن بست سیاسی ناشی از آن ایجاد شد.

اشرف غنی پس از توافق با رقیب اش عبدالله عبدالله روی تشکیل حکومت وحدت ملی، در 29 ماه سپتمبر سال گذشته به عنوان رئیس جمهور حلف وفاداری یاد کرد. براساس این توافق عبدالله "ریاست اجرایی" حکومت را به عهده گرفت و قدرت میان هر دو تقسیم می شود.

توافق روی تشکیل حکومت وحدت ملی به عنوان راه حلی برای نجات افغانستان از یک جنگ داخلی نگریسته شد، اما به زودی تشکیل کابینه به دلیل اختلاف میان رئیس جمهور و رئیس اجرایی بر سر تعیین وزیران به ویژه وزیران دفاع و داخله با تاخیر مواجه گردید.

Ashraf Ghani Ahmadzai Vereidigung Afghanistan 29.9.2014
اشرف غنی 100 روز پیش به عنوان رئیس جمهور سوگند وفاداری یاد کرد.عکس: picture-alliance/dpa

رئیس جمهور غنی تا حالا چند بار وعده داده است که کابینه را به زودی معرفی می‌کند، اما نتوانسته این وعده‌های خود را عملی کند و از افغان‌ها خواسته است که صبر داشته باشند.

این خالیگاه سیاسی با زمان حساسی مصادف شده است و طالبان تلاش می‌کنند که از پایان ماموریت رزمی ناتو سوء استفاده کرده و نیروهای امنیتی افغانستان را با مشکل مواجه سازند.

حتی گروه طالبان غنی و عبدالله را به استهزاء گرفته و گفته است که آن‌ها با تاخیر در تشکیل کابینه «خود را مسخره می‌کنند». این در گروه در اعلامیه‌ای گفته است: «آن‌ها خواهند گفت که این تاخیر به دلیل سردی هوا است... آن‌ها به وقت بیشتری ضرورت دارند تا هوا گرم‌تر شود.»

حدود 17 هزار سرباز خارجی در سال جاری در افغانستان حضور دارند که به آموزش نیروهای امنیتی افغانستان و پیشبرد عملیات محدود مبارزه با تروریسم تمرکز می‌کنند.

احتمال دارد کمک‌دهندگان کمک‌های اساسی خود به افغانستان را تا زمان تشکیل کابینه متوقف سازند.

Einigung über Einheitsregierung in Afghanistan unterzeichnet 21.9.2014
به نظر می رسد که با وجود توافق تشکیل حکومت میان عبدالله و غنی، اختلاف هایی میان هر دو وجود دارد.عکس: Reuters

میاگل وثیق، تحلیلگر سیاسی افغانستان به خبرگزاری فرانس پرس گفت: «این تاخیر دشمن را جسارت داده است که حملات خود را شدت بخشد و مشروعیت حکومت وحدت ملی را زیر سوال ببرد زیرا وضعیت امنیتی و اقتصادی خراب شده است. جامعه بین المللی خواستار یک کابینه حسابگو و عاری از فساد است.»

اشرف غنی ریاست جمهوری را با یک سری وعده‌ها و اقدام‌های عاجل شروع کرد. وب سایت "100 روز" که فعالیت‌های ماه های نخست حکومت را نظارت می‌کند، گفته است که از مجموع 110 وعده تایید شده حکومت، 83 وعده هنوز شروع نشده است در حالی که 23 مورد زیر کار قرار دارد و چهار مورد دیگر انجام شده است.

وعده هایی که جامه عمل پوشیده اند عبارت اند از امضای موافقتنامه امنیتی با ایالات متحده امریکا و ناتو، امضای قانون دسترسی به معلومات، منحل کردن یک اداره بروکراتیک و لغو ممنوعیت سفر برای خبرنگار نیویارک تایمز است. اشرف غنی همچنان پرونده کابل بانک را به عنوان بزرگ‌ترین افتضاح مالی بازگشایی کرد.

همدرد غفوری، فعال مدنی در کابل می‌گوید: «از حکومت وحدت ملی خبری نیست و مردم افغانستان از این حکومت خسته شده اند.»

یک مقام ارشد نزدیک به رئیس جمهور از این تاخیر دفاع کرد و گفت که کابینه به زودی اعلام می‌شود: «پیشرفت‌های عالی در گفتگوها بر سر تشکیل کابینه وجود داشته است. کابینه تقریباً نهایی شده و به احتمال زیاد تا آخر این هفته اعلام می‌شود.»